Pietari on miljoonakaupunki, jonne pääsemiseen ei välttämättä tarvita paljon aikaa tai rahaa. Suomen Pietarin Instituutin johtaja kertoo, mitä kaikkea siellä voi tehdä.
– Pietariin matkustaa Suomesta ihmisiä pelkästään rautateitse neljä junallista päivästä. Rajan pinnasta matkustaminen on todella halpaa ja nopeaa: esimerkiksi Joensuusta pääsee pikkubussilla nopeammin Pietariin kuin Helsinkiin, Suomen Pietarin Instituutin johtaja Elina Kahla sanoo.
Ilman viisumia kaupunkiin tehtävät laivamatkat ovat suosittuja.
– Lentokoneella tänne ei tule varmaan kukaan, ellei nyt ole ihan hassu – Pietarin lentokenttä on hyvin hankala ja pieni.
Palatseja ja kellareita
Kun Kahla matkusti itse ensimmäistä kertaa Pietariin, hän meni ensimmäiseksi Piskarjovkan hautausmaalle. Se on maailman suurin toisen maailmansodan uhrien hautausmaa.
Näkemistä kaupungissa löytyy valtavasti.
– Täällä on kymmenittäin teattereja ja konserttisaleja sekä valtavasti klubeja.
– Osa nähtävyyksistä on virallisia, osa vähemmän virallista. Turisti voi vierailla samalla matkalla sekä erittäin hyvin remontoiduissa palatseissa että hajoamispisteessä olevissa kellareissa, Kahla kuvailee.
Jääkiekkoa ja jumalanpalveluksia
Tyypillisimmin turistit haluavat kävellä Pietarin pääkadulla, Nevski Prospektilla.
– Venäläisen taiteen museo, Eremitaaši sekä Iisakinkirkko ovat myös suosittuja. Jotkut taas tulevat katsomaan oopperaa ja balettia Mariinski-teatteriin tai jääkiekkoa jääpalatsiin.
Kahla suosittelee lomalaisille käyntiä Suomi-talossa.
– Sieltä löytyy Pietarin Instituutti, suomalainen koulu ja musiikkiopisto sekä suomalaisten vientitoimijoiden ja yritysten edustustoja. Instituutti ylläpitää myös yleisölle avointa kirjastoa.
– 1800-luvun puolivälissä rakennetussa Pyhän Marian kirkossa puolestaan toimitetaan edelleen suomenkielisiä jumalanpalveluksia, sillä sen omistaa suomalainen Inkerin kirkko. Siellä voi ihailla erittäin hienoja, Pietarin ainoita barokkiurkuja. Joulun aikaan kirkossa lauletaan suomalaisia joululauluja.
Yökerhot riskipaikkoja
Kahla sanoo, että rikollisuuttakin Pietarissa on.
– Jos menee metroon tai bussiin, rahat kannattaa pitää jossain muualla kuin takataskuissa.
– Vielä 1980-luvulla, jolloin toimin Pietarissa ja muuallakin Neuvostoliitossa matkanjohtajana, oli vähemmän vaihtoehtoja. Nyt matkailijoille on tarjolla enemmän yökerhojen kaltaisia houkutuksia, joissa kaikilla ei ole puhtaat jauhot pussissa.
Studio55.fi/Piia Simola
Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva
Johtaja: Tätä mieltä venäläiset ovat suomalaisista
Turistien erikoisimmat pidätykset maailmalla
Tuulikki otti joukon venäläisiä orpolapsia luokseen asumaan
Älä joudu varkaan uhriksi − Näillä ohjeilla pärjäät Venäjällä
Laivalla Pietariin ilman viisumia
Sairastuneita suomalaisia käännytetty rajalta takaisin Venäjälle
Näin hankit viisumin Venäjälle
Turistin rahapussi voi kadota sekä taskuvarkaan että miliisin matkaan
Pietari heräsi ongelmaan: Orpolapsia markkinoidaan jopa televisiossa
Nämä ovat Euroopan 15 kalleinta kaupunkia, Suomi mukana listalla