Tässä on kavalaan juoneen liittyvä paketti, joka jäi henkihieveriin hakatun Pekka Katajan asunnolle – video näyttää sormenjälkitodisteet

Perussuomalaisten jyväskyläläisen vaalipäällikön Pekka Katajan murhan yrityksen tutkinnassa keskiöön on noussut postipaketti. Sen pinnoille jääneet sormenjäljet johtivat poliisin epäiltyjen jäljille.

Asian käsittely Keski-Suomen käräjäoikeudessa Jyväskylässä aloitettiin tänään tiistaina.

Postipaketin toimittaminen oli poliisin mukaan juoni, jonka siivittämänä murhan yrityksestä syytetty 41-vuotias mies ja tuntemattomaksi jäänyt rikoskumppani pääsivät Katajan luokse. 

Hyökkääjä oli soittanut Katajan kerrostaloasunnon ovikelloa ja ilmoittanut, että hänelle olisi paketti Perussuomalaisten toimistolta. Katajaa pyydettiin ottamaan myös henkilöllisyystodistus näytille.

Ovelle saavuttuaan syytetty piti postipakettia koko ajan käsissään näytillä. Kataja poistui ovelta hakeakseen henkilökortin. 

Tilannekuvaus käy ilmi poliisin esitutkintamateriaalista.

Tyhjä paketti jäi lattialle

Toinen tekijöistä pysytteli Katajan näkymättömissä. Kun Kataja oli näyttämässä henkilöllisyystodistusta, asunnon ovi riuhtaistiin auki. Miehet kävivät Katajan kimppuun.

Syytteen mukaan häntä lyötiin useita kertoja pään alueelle vasaralla tai muulla kovalla astalolla ja potkittiin. Kataja oli menettänyt tilanteessa tajuntansa.

Syytteen mukaan tekijät olivat poistuneet asunnosta murhan yrityksestä syytetyn miehen omistamalla henkilöautolla.

Tyhjä, poliisin mukaan ainoastaan rikoksenteon rekvisiittana ollut oranssi postipaketti jäi Katajan asunnon lattialle. Poliisi tutki tarkkaan pakkausmateriaaleja, ja niistä löytyneitä sormenjälkiä. Paketissa oli muun muassa maalarinteippiä, kontaktimuovia ja FedEx Express -kuljetusfirman logo. Lähetyslista oli tyhjä. 

Posti vahvisti poliisille, että kyseinen pakettimalli oli poistunut valikoimista helmikuussa 2020, kun murhan yritys tapahtui heinäkuussa.

Suurennuslasin alle

Postipaketin pinnoilta, teippiosioista ja kontaktimuoveista taltioitiin rikosteknisissä tutkimuksissa sormenjälkiä, jotka kuuluivat pääsyytetylle 41-vuotiaalle miehelle. Paketista löytyi myös murhan yrityksestä pitkään vangittuna olleen, rikosepäilyistä sittemmin vapautetun paikallispoliitikko Teemu Torssosen sormenjälkiä. 

Torssosella oli lopulta alibi, jonka mukaan hän oli rikoksenteon aikaan kalastuksenvalvontatehtävissä Palokkajärvellä, eikä hän olisi ennättänyt Katajan asunnolle väkivallantekojen aikaan. Alibi muodostui muun muassa todistajien kertomusten, televalvonta- ja viestitietojen perusteella.

Torssonen kertoi lähteneensä järvelle jo aamupäivällä. Lisäksi hän oli poikennut halpatavaramyymälässä Jyväskylässä ostamassa itselleen aurinkolasit, josta hänellä oli kuitti todisteena. 

Kumpikaan miehistä, ei syytetty eikä Torssonen, osannut selittää, miten sormenjäljet olivat päätyneet pakettiin.

Torssonen on kiistänyt olleensa millään tavalla osallinen Katajaan kohdistuneeseen murhan yritykseen, mutta Katajan mukaan Torssonen olisi ollut suunnittelemassa väkivallantekoa. 

Teippiä Motonetistä

Poliisi syynäsi myös paketissa käytettyä maalarinteippiä, jota löytyi syytetyn miehen asunnolta. Poliisi selvitti maahantuojalta, että Scotchin kolme senttiä leveää maalarinteippiä on ollut Suomessa myynnissä ainoastaan Motonetin myymälöissä vuodesta 2017 alkaen.

Tyhjästä lähetyslistapohjasta poliisi tiedusteli tarkennuksia FedExiltä. Esitutkinnassa kerrotaan, etteivät pakettiin kiinnitetyssä lähetyslomakkeessa olleet viivakoodit olleet yrityksen käyttämiä ja lomakepohjaa oli siten syytä epäillä tarkoituksellisesti väärennetyksi. 

Murhan yrityksestä oli epäiltynä ja vangittuna myös äärioikeistolaiseen toimintaan yhdistetty ja Torssosen poliittisitiin tukijoihin lukeutuva Tero Ala-Tuuhonen, mutta myös hänet vapautettiin.

Pääsytettynä oleva 41-vuotias puolestaan kiistää olleensa tapahtumien aikaan lainkaan paikalla Jämsänkoskella. 

Poliittista vihanpitoa

Rikoksen taustalla on paikallispoliittista eripuraa. Jyväskyläläisenä kaupunginvaltuutettuna toiminutta Teemu Torssosta ei nimetty kevään 2019 perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaaksi, ja hänet erotettiin perussuomalaisten puolueesta saman vuoden toukokuussa.

Vaalipäällikö Katajan mukaan Torssonen ja hänen kannattajajoukkonsa olivat kohdistaneet Torssosen sivuuttamisesta kummunneen vihansa nimenomaisesti Katajaan, vaikka päätökset Torssosen asiassa oli tehty yhdessä puolueen kanssa.

Tutkinnassa ei ole selvinnyt, kuka on toinen Katajan Kimppuun käyneistä miehistä. Kataja kertoo olleensa varma, että toinen hyökkääjistä oli Tero Ala-Tuuhonen, mutta hänen rikosepäilyistään on jo luovuttu eikä hänen osallisuuttaan käsitellä käräjillä.

Lue myös:

    Uusimmat