Keski-Suomen käräjäoikeudessa alkaa tänään oikeudenkäynti perussuomalaisten vaalipäällikköön Pekka Katajaan kohdistuneesta väkivallanteosta. 41-vuotiasta miestä syytetään murhan yrityksestä ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta.
Pekka Kataja pahoinpideltiin kotonaan Jämsän Jämsänkoskella 17. heinäkuuta aamupäivällä. Kataja on kertonut, että kaksi miestä tunkeutui hänen asuntoonsa ja häntä lyötiin useita kertoja päähän vasaralla tai vasaran kaltaisella esineellä.
Miehet pyrkivät Katajan puheille pakettitoimituksen varjolla. Toinen miehistä sanoi Katajalle paketin olevan perussuomalaisten toimistolta ja pyysi tältä henkilöllisyystodistusta. Katajan avattua oven toinen, piilossa ollut mies kävi hänen kimppuunsa. Rikos ajoittui poliisitutkinnan perusteella kello 9.45:n ja 9.57:n välille.
Syytteen saanut mies on esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä asiassa rikokseen.
Torssoselle ei syytettä
Väkivallanteosta epäiltiin esitutkinnassa Jyväskylän kaupunginvaltuutettua Teemu Torssosta. Syyttäjät jättivät kuitenkin syytteen hänen osaltaan nostamatta, koska hänen osallisuutensa tekoon jäi selvittämättä. Torssonen on kiistänyt teon.
Syyttäjien mukaan ei ollut riittävää näyttöä sen tueksi, että Torssonen olisi ollut Katajan asunnolla rikoksen tekoaikaan. Hän on kertonut olleensa tapahtuma-aikaan aurinkolasiostoksilla Jyväskylässä, noin 57 kilometrin päässä rikospaikalta. Hänen asunnoltaan löytyi käteiskuitti, jonka mukaan lasit on ostettu kello 10.16 eli alle puoli tuntia Katajan pahoinpitelyn jälkeen. Esitutkinnassa kuultu todistaja kertoi jutelleensa Torssosen kanssa kello 10:n ja 11:n välillä, mutta lähempänä kello 11:tä.
Syyttämättäjättämispäätöksessä todetaan kuitenkin, että Torssosella on ollut motiivi haluta vahingoittaa Katajaa. Kataja vaikutti vaalipäällikkönä siihen, että Torssonen ei päässyt perussuomalaisten ehdokkaaksi viime eduskuntavaaleissa. Torssonen erotettiin myöhemmin puolueesta.
Hyökkääjien Katajalle tuoman paketin kontaktimuovista löytyi myös Torssosen sormenjälki. Tutkinnassa ei kuitenkaan selvinnyt, miten se oli pakettiin päätynyt.
– Torssosen mahdollinen muu osallisuus rikokseen on siten jäänyt selvittämättä, syyttäjät sanovat päätöksessään.
Syyttäjät toteavat kuitenkin, että Torssosella on vahvasti samanmielisiä kannattajia. Hänen mukaansa ei ole poissuljettua, ettei joku tai jotkut heistä olisi ryhtynyt oma-aloitteisesti toimiin Katajaa vastaan ilman Torssosen myötävaikutusta.
Kaupunginhallitus erosi
Torssoseen kohdistunut rikosepäily johti syksyllä Jyväskylän kaupunginhallituksen eroon. Torssonen oli kaupunginhallituksen jäsen eikä eronnut luottamustehtävistään jouduttuaan rikosepäilyn vuoksi vangituksi. Jyväskylän kaupunginvaltuusto päätyi näin erottamaan kaupunginhallituksen ja nimittämään uuden, jossa Torssonen ei ole mukana.
Esitutkinnassa hyökkäyksestä epäiltiin myös äärioikeistovaikuttaja Tero Ala-Tuuhosta. Poliisi kuitenkin luopui häneen kohdistuvasta epäilystä jo syksyllä.
STT on julkaissut Torssosen ja Ala-Tuuhosen nimet esitutkintavaiheessa heidän yhteiskunnallisen toimintansa vuoksi.
Torssonen erotettiin perussuomalaisten jäsenyydestä viime vuonna. Ala-Tuuhonen tunnetaan toiminnastaan äärioikeistossa muun muassa Kansallismielisten liittouman puheenjohtajana.