Tässä ovat maailman turvattomimmat alueet

Suomalaiset tekevät vuosittain 7 miljoonaa matkaa ulkomaille. Viimeaikaiset tapahtumat maailmalla kertovat kuitenkin karua kieltään siitä, että aivan kaikkialle ei seikkailunhaluisimmankaan kannata matkustaa.

Ulkoministeriössä toivotaan, että jokainen matkalle lähtijä olisi varautunut matkustamisen mukanaan tuomiin riskeihin, kertoo konsuliyksikön päällikkö Teemu Turunen ulkoministeriöstä.

–Tärkeimpiä asioita ovat matkavakuutus, ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet ja ulkoministeriöön tehtävä matkustusilmoitus.

Matkustusilmoituksen tekee äärimmäisen pieni osa matkailijoista, noin 8 000 suomalaista vuodessa. Peräti yli kolmannekselta matkaanlähtijöistä puuttuu matkavakuutus.

Konsulitapaukset kaksinkertaistuivat viidessä vuodessa

Yksittäiset konsulitapaukset ovat vuosien 2004-2009 välillä kaksinkertaistuneet 20 000:sta 40 000:neen.

Konsulitapausten reipas lisääntyminen johtuu osittain siitä, että suomalaiset matkustavat enemmän. Toinen syy on se, että omatoimimatkoja tehdään entistä enemmän., sanoo Turunen.

–Suomalaiset matkustavat nykyään myös ei-perinteisille turistialueille.

Vuoden jokaisena päivänä keskimäärin yksi suomalainen joutuu ulkomailla sairaalahoitoon, yksi menehtyy ja viisi suomalaista joutuu rikoksen uhriksi.

–Eniten ongelmia tulee siellä, minne matkustetaan eniten, eli Suomen lähialueilla sekä Espanjassa ja Thaimaassa, Turunen kertoo.

Ulkoasiainministeriö suosittelee kaikkia ulkomaanmatkalle lähteviä tutustumaan kohdemaan matkustustiedotteeseen osoitteessa formin.finland.fi.

–Iloksemme suomalaiset käyvät entistä enemmän katsomassa ulkoasiainministeriön matkustustiedotteita. Se onkin ylivoimaisesti suosituin osio ulkoasiainministeriön verkkosivuilla, Turunen lisää.

Voit itse vaikuttaa matkasi turvallisuuteen

• Noudata paikallisia tapoja ja lakeja. Kunnioita paikallista uskontoa.

• Muista, että rikostapauksissa sovelletaan paikallista lakia. Huomaa myös, että Suomessa voidaan rangaista esim. ulkomailla lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta Suomen lain mukaan.

• Varo liikkumista yksin pimeillä kujilla ja puistoissa. Ole varovainen ruuhkaisissa paikoissa ja vältä väen kokoontumispaikkoja.

• Pidä vähintään yksi maksuväline erillään muista.

• Pidä mukanasi majoituspaikkasi nimi ja osoite sekä matkanjärjestäjäsi yhteystiedot.

• Tarkista majoituspaikan varauloskäynnit. Älä käytä hissiä hätätilanteissa.

• Jos eroat ryhmästä matkakohteessa, ilmoita siitä matkanjärjestäjän edustajalle

• Ole erityisen varovainen alkoholiin, liikenteeseen, huumeisiin, seksuaalisuhteisiin, tarttuviin tauteihin sekä ihmiskauppaan liittyvien riskien suhteen.

• Mikäli olet vahingon sattuessa päihdyttävien tai huumaavien aineiden vaikutuksen alainen, vakuutus korvaa harvoin.

Ulkoministeriö ohjeistaa:

–Matkustamista Paraguayn pohjoisosissa tulee harkita huolella mahdollisten levottomuuksien ja väkivaltaisuuksien takia.

–Georgiassa on muuten rauhallista, mutta matkustamista Abhasiaan ja Etelä-Ossetiaan sekä niiden hallinnollisten rajojen läheisyyteen kehotetaan välttämään poliittisen tilanteen epäselvyyden vuoksi.

–Yleistilanne Kiinassa on turvallinen. Paikallisviranomaisten tiedotusta ja ohjeita on kuitenkin syytä seurata. Tiibetin autonomiselle alueelle matkustaminen edellyttää erityislupaa. Muitakin alueellisia matkustusrajoituksia saattaa esiintyä.

–Perussa on tällä hetkellä useita konfliktiivisia tilanteita maakunnissa.

–Indonesiassa terroritekojen mahdollisuus on jatkuvasti olemassa. Väkivallan ja levottomuuksien uhka on otettava huomioon. Luonnononnettomuudet kuten maanjäristykset ja tulivuorenpurkaukset ovat yleisiä.

–Venezuelan yleinen turvallisuustilanne on huono. Väkivaltainen rikollisuus ja muun muassa kaappaukset ovat lisääntyneet.

* STT:n välittämää grafiikkaa on korjattu 24.1.2013. Alkuperäisessä grafiikassa oli Länsi- ja Itä-Saksa.

(MTV3, Ulkoasiainministeriö)

Lue myös:

    Uusimmat