Suomen kestävimmät talot ja linnat on rakennettu kivestä, mutta kyllä puisetkin rakennukset ovat kestäneet aikaa ihailtavasti. Vanhimmat niistä ovat jo 400-vuotiaita. Tässä jutussa esitellään viisi upeaa rakennusvanhusta.
Hämeen linna on Tiililinna
Hämeen linnan tarkka rakentamisajankohta on epäselvä, mutta se rakennettiin kuitenkin 1200-luvun lopulla. Ensimmäinen maininta siitä on vuodelta 1308.
Turun linnan tapaan sekin koostui aluksi harmaakivisestä leirikastellista ja kehämuurista. Myöhemmin 1300- ja 1400-luvuilla sitä korotettiin Suomessa keskiajalla harvoin käytetyillä tiilillä.
Vöyrin puukirkko on nestori
Suomen vanhin yhä käytössä oleva puurakennus on Vaasan ja Kauhavan puolessavälissä sijaitseva Vöyrin puukirkko. Se valmistui vuonna 1626 ja laajennettiin ristikirkoksi vuonna 1777.
Kokkolan rakennusvanhus on entinen oppilaitos
Suomen vanhimpana maallisena puurakennuksena pidetään Kokkolan pedagogiota, joka toimii nykyään museona. Karoliinista barokkia edustava säterikattoinen koulutalo otettiin käyttöön vuonna 1698.
Vanhin muurattu kivirakennus löytyy Ahvenanmaalta
Suomen vanhin muurattu kivirakennus on Jomalan kirkko Ahvenanmaalla. Todennäköisesti vuosien 1270 ja 1290 välillä rakennettu kirkko on omistettu Ahvenanmaan suojeluspyhimykselle Pyhälle Olaville. Tyyliltään Suomen ainoassa ”aidossa” romaanisessa kivikirkossa on myös goottilaisia yksityiskohtia.
Turun linnassa ollaan vallan ytimessä
Ruotsin kruunun hallintopaikaksi tehdyn Turun linnan rakentaminen käynnistyi 1200-luvun loppupuolella. Se oli aluksi vain 65 metriä pitkä ja 30 metriä leveä leirikastelli, jonka jokaisella sivulla oli portti. Linnamaiseksi rakennus kohosi vasta 1300-luvun alkupuolella.
Linnan Kuninkaansali oli koko Itämaan (Suomen) merkittävin maallinen huone 1300-luvun alusta 1500-luvun puoliväliin.