Tässäkö ratkaisu sisäilmasairaille? Suomessa tehdään nyt väistöasuntoja lasista

6:56img
Julkaistu 28.08.2017 19:30

MTV LIFESTYLE

Lasista tehty tilapäisasunto voisi ratkaista monen sisäilmasairaan muuttokierteen.

Kontti- ja mobileasunnoista tunnettu suunnittelija Harri Nordling on saanut viime vuosina paljon yhteydenottoja sisäilmasairailta ihmisiltä, jotka tarvitsisivat tilapäisen väistöasunnon siksi aikaa, kun omaa asuntoa korjataan. Kun Nordling haistatti erilaisia rakennusmateriaaleja sisäilmasairailla, kävi ilmi, että mikään ei toimi. Kaikenlaiset materiaalit aiheuttivat oireita.

Sitten Nordlingilla välähti: lasi on täysin neutraali materiaali. Miksei talon voisi tehdä siitä?

Nordling lähti työstämään ideaa eteenpäin lasiteoksia suunnitelleen Teuvo Lomanin sekä helsinkiläisen lasitusalan erikoisliikkeen kanssa. Yhteistyönä he suunnittelevat nyt siirrettäviä allergia-asuntoja sisäilmasta sairastuneille.

Lue myös: Susanna luuli ostaneensa unelmakodin – perhe joutuikin homehelvettiin

Idea on tämä: jos jollakin on vaikka kosteusvaurioinen omakotitalo, josta pitää päästä evakkoon, he voivat tilata väistötilaksi lasisen mobile-asunnon. Tarkoituksena on sekä myydä että vuokrata asuntoja.

– Siihen ei tarvita erikseen mitään rakennuslupaakaan, eli se on vähän niin kuin ennen vanhaan jalasmökki, Loman sanoo.

Käytännössä siirrettävän lasitalon saisi tuoda pihalleen toimenpideluvalla.

– Se on sitten sen aikaa siinä pihalla tai missä osoitteessa nyt kulloinkin on, kunnes saadaan vakituinen asunto valmiiksi tai putsattua tai tehdään uusi omakotitalo. Ja sitten perhe muuttaa takaisin, Nordling selittää.

– Tämä on virtaviivainen ja nopea ja oikeastaan ainoa ratkaisu, jota tällä hetkellä on. Ei ole muita. Lasi on edelleen ainoa materiaali, joka ei päästä läpi mitään eikä luovuta mitään tuoksuja ja myrkkyjä, Nordling jatkaa.

Lasitalossa on kylpyhuone, keittiö ja olohuone niin kuin tavallisessakin kodissa.

– Se ei ole mikään kärsimys joutua siihen, päinvastoin, Nordling sanoo.

Hengitysilman puhtaus varmistetaan oleskelutilaa edeltävällä ilmatiiviillä ovella. Suihkussakin pääsee käymään ennen kuin menee varsinaiseen oleskelutilaan. Eikä lasitalossa tarvitse asua kuin akvaariossa.

– Ei missään nimessä. Lasiasunto on itse asiassa moduulin sisällä, eli ulkokuori on täysin talvilämmin ja eristetty. Vain sisusta on tehty lasista, Nordling sanoo.

Minkä kokoisia lasiasunnot ovat? Miten niitä sisustetaan? Miksi Nordling ja Loman arvelevat sisäilmaongelmien yleistyneen? Katso koko video ylhäältä.

Tuoreimmat aiheesta

Home