Tässäkö selitys MM-kisoissa nähtyihin farsseihin? Asiantuntija ihmettelee: "Täysi katastrofi uskottavuudelle"

29.11173756
Uruguayn alkulohkon otteluissa nähtiin useampi kyseenalainen tilanne.
Julkaistu 12.12.2022 13:20
Toimittajan kuva

Feliks Heikkinen

feliks.heikkinen@mtv.fi

@feliksheikkinen

SVT:n asiantuntijana toimiva entinen huipputuomari Jonas Eriksson kertoi Expressenille, että kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ja Euroopan jalkapalloliitto Uefa käyttävät VARia eri tavoin, mistä Eriksson antaa kritiikkiä.

Viime vuonna pelatuissa miesten EM-kisoissa erotuomarit noudattivat VAR-huoneen ohjeistusta, ja muuttivat päätöstään, kun heidät oli kutsuttu tarkastelemaan tilannetta uudelleen. MM-kisoissa tilanne on eri. Erikssonin mukaan Fifa ja Uefa ajattelevat eri tavalla VARista.

– Uefa on todella varovainen sen suhteen, että tilanteessa pitää olla selkeä virhe, jotta tuomari kutsutaan katsomaan tilannetta näytöltä. Fifa taas antaa tuomarin katsoa itse, mitä mieltä on tilanteesta, Eriksson selvensi.

– Se on täysi katastrofi järjestelmän uskottavuudelle, kun he käyttävät sitä eri tavoin. Koska kukaan ei ymmärrä, mikä pätee. Monet tuomarit ovat tottuneet tuomaroimaan Euroopan suurissa sarjoissa, joissa heidän tulee ajatella ja toimia tietyllä tavalla. Siitä tulee vaikeaa ja luottamus VARiin heikkenee, Eriksson sanoi.

Uruguay oli yksi niistä maista, joka erityisesti kärsi kyseenalaisista tuomioista MM-kisoissa. Joukkueelle olisi riittänyt yksi maali jatkopeleihin. Uruguayn Darwin Nunez meni nurin kaksinkamppailussa Ghanan Daniel Amarteyn kanssa alkulohkon päätöspelissä.

Tilannetta tarkasteltiin VARilta ja tuomari Daniel Siebert kävi itsekin katsomassa näytöltä tapahtunutta, mutta rangaistuspotkua ei heltynyt. Ottelun jälkeen Uruguayn pelaajat olivat raivoissaan ja myös VAR-näyttö sai kyytiä tähtihyökkääjä Edinson Cavanin toimesta.

Eriksson ei ymmärrä, miksi tiettyjä päätöksiä tehdään MM-kisoissa. Hän nostaa esille esimerkin Uruguayn ja Portugalin alkulohkon ottelusta. Portugali sai lisäajalla rangaistuspotkun, kun pallo osui Jose Maria Gimenezin käteen. Uruguaylainen oli putoamassa maihin ja ottamassa tukea kädellään. Erotuomari Alireza Faghani katsoi tilanteen videolta ja antoi rangaistuspotkun.

– Sitä tuomiota en voi selittää. Sellaista sääntöä ei ole sääntökirjassa. Mutta se tuntui siltä, kuin tuomari olisi pakotettu tekemään päätös, kun hänet kutsuttiin katsomaan tilannetta. VARin tulee olla systeemi, joka auttaa tuomareita ja uskon siksi, että heidät tulee kutsua näytölle, kun he tekevät suuren virheen, Eriksson totesi.

– En ole mikään suuri VARin puolestapuhuja. On vaikea puhua sen puolesta, kun sitä käytetään nykypäivänä tällä tavoin, Eriksson päätti.

Katso pääkuvan videolta entisen erotuomarin Mikko Vuorela kommentit Portugalin kyseenalaisesta rangaistuspotkusta, Vuorelan mukaan pilkku tuomittiin väärin. Alla olevilla videoilla Portugalin rangaistuspotku ja siihen johtanut tilanne sekä Uruguayn ja Ghanan välisen ottelun kyseenalainen tilanne.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Jalkapallon MM 2022