Tässäkö tupakka-askin tulevaisuus? THL toivoo lisää tiukennuksia tupakkalakiin

1:00img
Julkaistu 15.08.2016 13:44

MTV UUTISET – STT

Uusi entistä kireämpi tupakkalaki astui voimaan tänään, mutta myös lisää tiukennuksia on luvassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri ja tupakkatiimin vetäjä Antero Heloma arvioi Suomen puuttuvan jatkossa vielä kovemmalla kädellä tupakka-askien ulkoasuun.

– Maailmalla yleistyy trendi tehdä askeista rumanvihreitä. Niistä poistetaan kokonaan logot ja kirjasintyyppi on kaikilla merkeillä samanlainen.

Heloma sanoo muutosten purevan erityisesti nuoriin.

– On todettu, että nuoret eivät ole erityisen kiinnostuneita tylsän näköisistä askeista.

Tupakka-aski, Australia

Tällaisella vihreällä tupakka-askit on väritetty Australiassa. Kuvassa esittelypakkaus vuodelta 2011.

Logot poistuivat ensin Australiassa

Alkukesästä Norja ja Uusi-Seelanti ilmoittivat poistavansa valmistajan logon ja tunnusomaiset värit tupakka-askeista.

Askeissa saa olla vain valmistajan nimi ja maininta tupakkalaadusta pienellä kirjoitettuna. Sen sijaan terveysvaroitukset säilyvät ja askeihin voidaan lisätä havainnollistavia kuvia tupakoinnin aiheuttamista sairauksista. 

Vastaavan ratkaisun ovat jo aiemmin tehneet Ranska ja Britannia ja monet muut maat ovat seuraamassa perässä. Tupakkateollisuus on vastustanut asiaa voimakkaasti.

Maailman terveysjärjestö WHO on kannustanut maita pelkistämään tupakka-askien ulkonäköä, koska sen on todettu vähentäneen tupakointia. Esimerkiksi ensimmäisenä uudenlaiset askit vuonna 2012 käyttöön ottaneessa Australiassa tupakointi on vähentynyt huomattavasti.

WHO:n mukaan maailmassa kuolee ihminen joka kuudes sekunti tupakoinnista aiheutuneisiin sairauksiin.

Uusi tupakkalaki astui tänään voimaan

Uuden lain myötä tupakkatuotteisiin sijoitetut kuvat tupakoinnin terveyshaitoista tulevat Suomessa pakollisiksi. Mentolisavukkeet ja muut maustetut tupakat kielletään neljän vuoden kuluessa. Laki kiristää myös auto- ja parveketupakointia, tupakkatuotteiden maahantuontia sekä sähkötupakan polttamista.

Tavoitteena on tehdä Suomesta savuton vuoteen 2030 mennessä.  

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa