Helmikuun ajan sekä poliittisella kentällä että mediassa on kuohuttanut kyse kaksoiskansalaisten asemasta Puolustusvoimissa.
3:30
Keskustelu alkoi 31. tammikuuta, kun Yle uutisoi, että että Puolustusvoimat ei enää kouluta Suomi-Venäjä-kaksoiskansalaisia tehtäviin, joissa heillä on mahdollisuus päästä käsiksi turvallisuuden kannalta merkittävään tietoon.
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kiisti väitteet ja sanoi, että Puolustusvoimat ei rajoita millään tavalla Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten ottamista töihin. Kuvatun kaltainen toiminta olisi nykyisen lain vastaista.
Niinistö sanoi, että kyse voi olla informaatio-operaatiosta, jolla levitetään tarkoituksella virheellistä tietoa varteenotettavan median kautta. Yle piti väitettä uskomattomana. Helmikuun 1. päivä Puolustusvoimat vaati Yleä oikaisemaan uutisointiaan. Yle hylkäsi oikaisupyynnön.
Tämän jälkeen ilmeni kuitenkin tapauksia, jossa kaksoiskansalaisuuden epäillään vaikuttaneen henkilön asemaan Puolustusvoimissa. Helsingin Sanomat kertoi 2. helmikuuta, että ulkoministeriö on hiljattain perunut jo myönnetyn työpaikan hakijalta, koska hänellä on Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisuus. Kainuun prikaatin koulutuspäällikkö kertoi taas 3. helmikuuta, että tammikuussa Kainuun prikaatissa alokkaille oli kerrottu virheellisesti, etteivät kaksoiskansalaiset pääse minilennokkikoulutukseen.
Keskustelu kasvoi jälleen 8. helmikuuta, kun Pääesikunnan selvityksessä tuli esiin epäilys uudesta tapauksesta, jossa on mahdollisesti annettu virheellistä ohjeistusta kaksoiskansalaisuudesta.
Yle taas kertoi, että kaksoiskansalaisia koskeva ohjeistus on tullut Puolustusvoimien tiedustelulaitokselta. Puolustusministeri Niinistö ei tätä uskonut.
2:24