Tästä on kyse matkustajien pakkotestaukseen liittyvissä pulmissa – massatestaaminen on vaikea, mutta mahdollinen muutos

2:14imgOikeusministeri Anna-Maja Henriksson kommentoi tammikuun lopussa pakkotestausten juridisia haasteita.
Julkaistu 04.02.2021 17:47
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Matkustajien pakollista koronatestausta on valmisteltu viime syksystä lähtien. Nyt viimeisin lakiesitys on pääministeri Sanna Marinin mukaan viimeistelyvaiheessa.

Suurten joukkojen pakkotestaus on nykyisen lainsäädännön mukaan vähintään hankalaa, ellei mahdotonta. Sen takia lakia halutaan muuttaa.

Nykyisin aluehallintovirasto voi päättää, että terveystarkastukseen osallistuminen on rajan yli tulevalle pakollista, jos se on yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi välttämätöntä.

Päätöstä pitäisi edeltää vapaaehtoisen terveystarkastuksen tarjoaminen. Tarkastuksen osana voitaisiin ottaa välttämättömiä näytteitä, kuten koronatesti.

Aluehallintovirasto ei ole toistaiseksi juurikaan tehnyt tällaisia päätöksiä, kun ihmisjoukkoja koskevaa niin sanottua massapäätöstä testin pakollisuudesta ei ole nähty laajasti mahdolliseksi.

Päätös pitää vielä nykyisin tehdä jokaisesta testattavasta henkilöstä erikseen tartuntatautilääkärin johdolla.

– Tasapuolisuus ja yhdenvertainen kohtelu täytyisi huomioida päätöksiä tehdessä: emme voisi tehdä päätöksiä vain yhtenä iltana tietystä maasta saapuville, vaan kaikkia matkustajia tulee kohdella samoin perustein, Avien aluehallintoylilääkärit kirjoittavat tiedotteessa.

Lue myös: Tartuntatautilaki etenee eduskunnassa

Vaatii resursseja

Massatestaus on myös resurssikysymys.

– Virastojen resurssit eivät mitenkään riittäisi siihen, että jokaiselle testistä kieltäytyjälle voitaisiin tehdä yksilölliseen harkintaan perustuva päätös, Avit kertovat.

Juridiset ongelmat kumpuavat erityisesti siitä, että pakottaminen on ristiriidassa ihmisten perusoikeuksien kanssa.

– Pakottaminen koronatestiin puuttuisi henkilön oikeuteen fyysiseen koskemattomuuteen. Koska testin ottaminen ei Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeen mukaan kokonaan poistaisi karanteenin tarvetta maahan saavuttaessa, on myös pohdittava, milloin pakollista koronatestiä voitaisiin todella pitää välttämättömänä, Avit muistuttavat.

Lue myös: THL:n ylilääkäri Sputnik-rokotteesta: Prosessi veisi kuukausia

STM patistaa aluehallintoa

Sosiaali- ja terveysministeriö on tänään torstaina lähettänyt Aluehallintovirastoille ohjeistuksen matkustajien testaamisesta.

– Kaikki maahan saapuvat tulee ohjata tartuntatautilain mukaisesti henkilökohtaiseen (vapaaehtoiseen) terveysneuvontaan ja covid-19-testiin rajanylityspaikoilla tai niiden välittömässä läheisyydessä, mikäli henkilöillä ei ole esittää luotettavaa, voimassa olevaa THL:n suositusten mukaista negatiivista testitodistusta tai todistusta sairastetusta covid-19-infektiosta, ohjeistuksessa kerrotaan.

Jos testistä kieltäytyy, matkustaja pitäisi STM:n linjauksen mukaan ohjata pakolliseen terveystarkastukseen, kun pakko perustuu leviävän tartuntataudin ehkäisyyn.

Tartuntataudeista vastaava lääkäri voi päättää karanteenista yhdeksi kuukaudeksi.

Vapaaehtoisiin testeihin eivät ole kuitenkaan kaikki matkustajat menneet, eikä pakollisia testejä ole ainakaan tiheästi pystytty määräämään.

STM:n ohjeistuksella halutaan tehostaa terveysturvallisuutta rajavalvonnassa siihen asti, kunnes uusi lakiesitys saadaan voimaan.

Lue myös: MTV:n kysely paljastaa koronarajoitusten rajut vaikutukset nuoriin: "Ahdistaa paljon enemmän kaikki" – syntyykö Suomeen korona-ajan sukupolvi?

Uusi esitys tulee lähiaikoina

Kaikki aluehallintovirastot eivät ole toimineet hallituksen mielestä riittävän hyvin matkustajien testauksissa. Yhtenä syynä on ollut se, ettei aluehallintovirastoissa ole kovin montaa tartuntatautilääkäriä töissä.

Tämän takia oikeus määrätä ihminen testiin ja karanteeniin on siirtymässä näillä näkymin sairaanhoitopiiri- tai kuntatasolle.

Niin kutsuttu raja-esitys on valmistumassa lähiaikoina.

– Tästä on jo poliittinen sopu. Tätä esitystä viimeistellään eduskunnalle annettavaksi, pääministeri Sanna Marin (sd.) vahvisti ennen hallituksen torstain neuvotteluja.

Aiemmin keskiviikkona perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi MTV Uutisille poliittisen sovun syntymisestä.

MTV Uutiset kysyi torstaina oikeuskansleri Tuomas Pöystiltä näkemystä siitä, onko lakiesityksen edessä oikeudellisia ongelmia?

– Oikeudellisesti se (pakkotestaus) on vaikea kysymys, mutta perustuslakivaliokunta totesi syksyn lausunnossaan, että periaatteessa testaussääntely on mahdollinen ja sillä on hyväksyttävä peruste. Se vaatii tarkkaa lain kirjoittamista, mutta käsittääkseni se on kyllä mahdollinen, Pöysti vastasi mennessään hallituksen neuvotteluihin.

Hallituksen viime vuonna tekemät esitykset pakkotestauksesta on ollut pakko ottaa uudelleen valmisteltaviksi, koska niissä oli juridisia ongelmia.

Aluksi esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen katsottiin saavan liikaa valtaa ihmisten perusoikeuksiin ja joulukuussa annettua esitystä pidettiin liian monimutkaisena, kun se perustui osittain muun muassa lähtömaiden koronaviruksen ilmaantuvuuslukuihin.

Nyt pitäisi olla tulossa yksinkertaisempi esitys, joka mahdollistaa massatestauksen rajoilla.

Lakiesityksessä esitetään muun muassa, että matkustaja voidaan pakkotestata rajalla, ellei hänellä ole mukana negatiivista koronatestitulosta.

Pakkotestejä valmistellaan, koska koronaviruksen muunnokset huolestuttavat viranomaisia. Suomen tautitilanne heikkenisi, jos herkemmin tarttuvat muunnokset pääsevät leviämään Suomessa.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus