Tästä syystä lentokoneessa tulee käyttää turvavyötä koko ajan istuessa

Isha-myrsky riepotteli Finnairin konetta Lontoossa – lentäjälle suitsutusta tästä laskeutumisesta 1:04
KATSO MYÖS: Isha-myrsky riepotteli Finnairin konetta Lontoossa – lentäjälle suitsutusta tästä laskeutumisesta.

Jos matkustaa usein lentäen, pääsee luultavasti jossakin vaiheessa kokemaan turbulenssin. Sitä ei tarvitse pelätä. Turvavyö tulee kuitenkin pitää kiinni.

Jokainen lentopelkoinen tuntee turbulenssin käsitteen. Se saattaa hetkuttaa lentokonetta ja tuntua "kuoppaiselta ilmalta". Esimerkiksi kun lämpötilaerot ovat voimakkaita tai lennetään vuoriston yllä, voi aiheutua turbulenssia. Mutta onko heilahtelu vaarallista ja voiko se hajottaa lentokoneen?

Turbulenssi ei voi rikkoa lentokonetta

Lievä turbulenssi on yleistä, muttei vaarallista. Vaikka pieninkin heilahdus voi matkustajasta tuntua inhalta, aidosti raju turbulenssi on harvinaista.

– Itseäni turbulenssi ei pelota. Toki jos se on kovin rajua, ei se miellyttävää ole. Kone on kuitenkin suunniteltu kestämään turbulenssia, eli se ei siitä mene rikki, vaikka se on epämiellyttävä kokemus, kuvaa Finnairin chief purser Sanna Moisio.

Lentäjät yleensä näkevät turbulenssin lentosuunnitelmasta. Reitit yritetään jo aluksi suunnitella niin, että kone rytkyisi matkalla mahdollisimman vähän. Kaikki turbulenssit eivät kuitenkaan näy sääkartoilla, ja siksi pomppuisuus voi iskeä yllättäen. Vaaraksi se ei silti ole.

– Silloin lentäjät mahdollisuuksien mukaan vaihtavat lentokorkeutta, jotta saadaan mahdollisimman rauhallinen ja hyvä lentosää. Ohjaamostakin voidaan kuuluttaa siitä ja kerrotaan, miten kauan turbulenssia on odotettavissa, Moisio sanoo.

Miksi työntekijätkin istuvat alas turbulenssin aikana?

Kun kone alkaa heilua, työntekijätkin istuvat paikoilleen ja kiinnittävät turvavyön. Tilanne voi ahdistaa lentopelkoisia, mutta täysin syyttä – mitään dramaattista ei ole tapahtumassa.

– Meitä työntekijöitä suojataan sillä, ettei turbulenssin aikana ole palvelua. Eli kaikki menevät istumaan paikalleen ja odottavat, että päästään lentopintaan, jossa voidaan jatkaa. Muuten voisi tulla työtapaturmia tai loukkaantumisia, Moisio sanoo.

Heilahtelun aikana voi kaatua tai kolhia itsensä, pahimmassa tapauksessa päänsä. Matkustajienkin tulee seurata annettuja ohjeita, palata omalle paikalleen ja kiinnittää turvavyö. Jos turbulenssin aikana on vessassa, on palattava välittömästi paikoilleen ja laitettava turvavyö kiinni.

– Turvavyötä kannattaa pitää koko matkan ajan kiinni, kun istuu, vaikka se tuntuu hassulta. Joskus saattaa tulla tätä ennustamatonta turbulenssia, ja varsinkin, jos on nukahtanut, vyö on ainakin päällä ja suojaa.

Kerro lentopelosta jo koneeseen noustessa

Jos turbulenssi pelottaa tai lentäminen muuten ahdistaa, siitä voi kertoa konehenkilökunnalle suoraan.

– Lentopelkoisia on nykyään paljon. Siitä kannattaa heti vinkata jo ovella, niin osaamme auttaa ja kysyä, mikä auttaisi parhaiten. Olemme siellä siksi, että jokaisen matka olisi mahdollisimman mukava, Moisio muistuttaa.

Katso myös: Lentokoneen pomppuisa laskeutuminen tallentui videolle

Boeing, Boeing! Katso lentokoneen pomppuisa laskeutuminen Heathrow’lle 0:38
Kone onnistui laskeutumaan Heathrow'lle.

Lue myös:

    Uusimmat