Asiantuntijat kertovat The Sunille, mitkä asiat voivat olla merkkejä siitä, että kumppanisi on hyvä manipuloimaan.
Kolme asiantuntijaa kertoo, mitkä asiat voivat olla varoitusmerkkejä siitä, että sinua manipuloidaan suhteessa.
1. Kalenterisi on tyhjää täynnä
On normaalia nähdä ystäviä ja perhettä vähemmän, kun olet löytänyt uuden kumppanin. Jos et kuitenkaan näe heitä enää ollenkaan, kyse saattaa olla jostain vakavammasta.
– Manipuloijat vievät huomiosi pois asioista, jotka tekevät sinut onnelliseksi, kertoo parisuhdeneuvoja Holly Roberts.
Roberts muistuttaa, että omia yksilöllisiä suunnitelmia pitää siis myös tehdä. Älä unohda, kuka olet ja mitä haluat. Roberts suosittelee edelleen tekemään asioita, joista sinulle tulee parempi olo.
Lue myös: Parisuhde- vai identiteettikriisi? Terapeutti kertoo, miten tunnistaa ero ja välttää sydämiä murskaava kierre: "Itseään ei voi vaihtaa"
2. Pyytelet aina anteeksi
Terapeutti Cate Campbell antaa toisen esimerkin manipuloinnin kohteeksi joutumisesta: se, että pyytelet anteeksi, vaikka mielestäsi syy on toisessa.
– He ovat ensin uskomattoman helliä ja rakastavia. Vähitellen mukaan tulee pientä kritiikkiä, sitten anteeksipyyntö ja sen jälkeen he ovat jälleen rakastavia.
Saatat jopa joutua pyytämään anteeksi ystäviesi ja perheesi puolesta, koska manipuloiva henkilö ei todennäköisesti pidä heistä.
– Hän saattaa nähdä heidät negatiivisessa valossa, jotta alat kyseenalaistaa ihmissuhteitasi, Campbel kertoo.
Lue myös: Kiristyykö kaikilla perheessä pinna joulunpyhinä? Vältä riidat ottamalla huomioon nämä kaksi asiaa jo etukäteen
3. Riitaan otetaaan mukaan muitakin
Manipuloiva henkilö saattaa tuoda kiistaan mukaan jonkun ulkopuolisen, Robertsin mukaan esimerkiksi lapsen.
– Manipuloija saattaa murentaa toisen vanhemman auktoriteettia sanomalla vaikkapa, että "eikö iskä olekin hassu".
– Sen sijaan, että yrittäisit ymmärtää syitä toisen käytökselle, kerro suoraan, miltä tuollainen toiminta sinusta tuntuu. Se ei ole hyökkäävää. Lisäksi se auttaa sinua pysymään kärryillä omista tunteistasi.
4. Unohtelet asioita ja olet hajamielinen
Hollyn mukaan manipuloija aistii suhteen alkuvaiheissa, oletko helposti ohjailtavissa. Myöhemmin he käyttävät tätä ominaisuutta hyväkseen saamalla sinut epäilemään omia muistojasi tapahtumista.
– He saattavat kieltää asioita väittämällä, että eivät ole koskaan sanoneetkaan niin kuin muistat. Näin he jatkavat, kunnes luovutat.
– Pian et enää luota omaan päätöksentekokykyysi ja alat olla riippuvainen manipuloijasta. Yritä kertoa tästä ystävillesi tai pitää kirjaa keskusteluistanne.
Lue myös: Seksuaaliterapeutti varoittaa salakavalasta arjen haasteesta, joka voi johtaa eroon – tämä jokaisen parin olisi hyvä tiedostaa: "Voi tapahtua aivan vaivihkaa"
5. Hän hiljenee pitkiksi ajoiksi
On normaalia mököttää viisi minuuttia riidan jälkeen. Jos yhteydenpito katkaistaan kokonaan, ollaan manipuloinnin puolella.
Manipuloija vaikenee pidentääkseen riitaa, kunnes pyydät ensimmäisenä anteeksi.
Robertsin mukaan paras tapa käsitellä tällainen tilanne on pyytää manipuloivasti käyttäytyvää kumppania käyttäytymään toisella tapaa.
– Kysy kumppaniltasi, mitä hän tarvitsee tunteakseen olonsa paremmaksi. Oli kyseessä sitten tauko tai jonkin keskustelun lykkääminen, Roberts kertoo.
– Jos hän on silti hiljaa, kerro, miltä se sinusta tuntuu. Voit jopa sanoa, että koet tulleesi manipuloiduksi.
Lue myös: Osaatko riidellä kumppanisi kanssa? Asiantuntijat paljastavat yleisimmät kompastuskivet
6. He ovat ylettömän anteliaita
Manipuloijat käyttävät usein rahaa saadakseen valtaa. Se voi olla taloudellista hyväksikäyttöä, jossa rahasi eivät ole enää sinun omiasi.
– Manipuloija saattaa vaatia saada maksaa illallisen, jotta he voivat päättää, mihin menette syömään. Tai sitten hän ottaa vastuulleen suoraveloitukset ja laskut, Roberts havainnollistaa.
Voit murtaa tämän dynamiikan vaatimalla, että sinäkin haluat osallistua menoihin.
– Ilmoita rauhallisesti, että seuraavalla kerralla sinä haluaisit tarjota illallisen tai maksaa sen puoliksi.
Lue myös: Miten saisin mieheni ymmärtämään, ettei hän voi suunnitella elämääni kysymättä? Miehet vastaavat
7. Hän naureskelee sinulle julkisesti
Manipuloijat nolaavat uhrinsa usein julkisesti ryhmätilanteissa, lasten edessä tai sosiaalisessa mediassa.
– Manipuloijat yrittävät luoda voimahierarkian, Roberts kertoo.
– Manipuloija saattaa tehdä sinusta pilaa julkisesti siirtääkseen negatiivisen huomion pois itsestään ja omista vioistaan. He ovat erittäin itsekriittisiä ja itsetietoisia.
Roberts kehottaa sanomaan manipuloijalle selkeästi, että et pidä noista vitseistä ja haluat hänen lopettavan.
Lue myös: Mitättömältä tuntuvat tavat, jotka sabotoivat parisuhdetta salakavalasti – moneenko sorrut?
8. Romanttiset eleet saavat sinut kokemaan syyllisyyttä
Manipuloivat ihmiset vaikuttavat usein aluksi sellaisilta, että he todella välittävät ja kovasti.
– He ovat aluksi uskomattoman anteliaita. He saavat sinut tuntemaan, että sinusta välitetään ja että olet turvassa, Campbell kertoo.
Tässä piilee kuitenkin vaara: tällainen käytös voi muuttua kontrolloimiseksi, jolloin lopulta et ehkä tee mitään itsesi hyväksi.
Jos sinusta tuntuu, että toinen suorastaan tukahduttaa sinut rakkaudellaan, Campbell kehottaa ottamaan asian puheeksi.
– Älä anna toisen ottaa vastuuta elämäsi eri aspekteista, tuntui tuo toinen sitten kuinka kiltiltä tahansa.
9. Mikään ei ole koskaan heidän syytään
Manipuloijat rakastavat sitä, että saavat esittää uhria. Mitä kiltimpi ihminen olet, sitä enemmän he sepittävät nyyhkytarinoita saadakseen sinut toimimaan halunsa mukaan.
Seuraavan kerran, kun manipuloija alkaa syyllistää sinua, Roberts neuvoo toimimaan seuraavasti: yritä etsiä tasapainoinen näkökulma ymmärtääksesi, miten olet mahdollisesti saattanut edesauttaa riitaa. Jos autat häntä hyväksymään sen, että on ok olla asioista eri mieltä, se voi lievittää stressaavaa tilannetta.
Lue myös: Älä pilaa parisuhdetta jouluna – viisi virhettä, joita kannattaa välttää: "Se ei ehkä kuulosta seksikkäältä, mutta..."
10. Haluat hyväksyntää
Suhteen alussa manipuloiva kumppani on saattanut suorastaan hukuttaa sinut rakkaudenosoituksiin. Myöhemmin hän saattaa vetäytyä tai muuttua sellaiseksi, että hänen toimintaansa on vaikeaa ennustaa.
Psykologi Audrey Tang kertoo, että ennustamaton positiivinen vahvistaminen voi usein riittää saamaan ihminen pysymään manipuloijan rinnalla, kun hälytysmerkkejä ilmenee.
– Lähde suhteesta, jos voit, Tang neuvoo.
– Katkaise kontaktit häneen, jotta sinua ei voida maanitella takaisin.
Lue myös: Miksi on helpompi pysyä huonossa suhteessa kuin tehdä suuri päätös ja erota? Raati vastaa: "Tuntematon pelottaa"
Miten lähteä väkivaltaisesta suhteesta?
Kat Wilson Women’s Aid -järjestöstä kertoo The Sunille, että väkivaltaisesta suhteesta lähtemisen ensimmäinen askel on puhua jollekulle, johon luotat.
Suomessa lähisuhdeväkivaltaa kokenut voi hakea apua esimerkiksi Ensi- ja turvakotien liitosta, Naistenlinjalta, Nollalinjalta ja Rikosuhripäivystyksestä.
– Toinen osapuoli toivoo voivansa repiä sinut irti turvaverkostasi saadakseen enemmän kontrollia.
Wilson kertoo, että ei ole oikeaa tapaa tai aikaa päättää väkivaltaista suhdetta. Sen aika on, kun olet valmis.
Kun suhteen päättää, Wilson suosittelee miettimään käytännön seikkoja: onko jokin turvallinen paikka, jonne voit mennä? Tarvitsetko apua turvallisen asumuksen löytämisessä? Onko jokin aika, jolloin voisit lähteä niin, ettei toinen huomaa? Voitko pakata olennaiset tavarat laukkuun siltä varalta, että sinun pitää lähteä nopeasti?
Lue myös: Joka kolmas suomalainen nainen kokenut lähisuhdeväkivaltaa – "Aina jos pelkäät ja koet olevasi uhattu, kannattaa lähteä keskustelemaan"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: The Sun