Tätä et tiennyt sinitarrasta! Totuus hittituotteesta voi yllättää – pätee myös moniin muihin tuttuihin tuotteisiin

Optinen illuusio:  Näetkö sinä"olemattomia pisteitä"? 0:32
Näetkö sinä "olemattomia pisteitä"? Testaa, havaitsetko olemattomat pienet "pallot" näppäimistössä!

Mistä nimi "sinitarra" oikeastaan tulee? Entä miksi hetekan nimi on juuri "heteka"? Tätä et näistä yleisesti käytetyistä nimistä ole tajunnut.

Sinitarra tuntuu mukavalta sormissa; sinertävä massa on monille tuttua, ja siitä saattoi vaivata vaikkapa koulutunnin aikana pötköjä ja palloja. Mutta mistä nimi "sinitarra" oikeastaan tulee?

Nimi onkin Sini-tarra

Oikeasti sinitarra on Bostik-yhtiön tuote, ja nimi kirjoitettiin alun perin muodossa Sini-tarra – englanniksi Blu tack! Twitterissä aihetta on ehtinyt ihmetellä esimerkiksi Jussi Silvius.

Bostik toi Sini-tarran markkinoille briteissä jo 1970-luvun alkupuolella. Nimi yleistyi pian kansan suussa tarkoittamaan myös muiden merkkien myymää, samanhenkistä tuotetta. Nykyisin Bostik kutsuu itsekin tuotettaan Suomessa "Blu tack sinitarraksi".

Sinitarra ei myöskään varsinaisesti ole "tarraa", vaan liimatahnaa. Se on uudelleenkäytettävää ainesta, jota voi käyttää vaikkapa teipin korvikkeena. Massa sisältää muun muassa öljyä. Tämän tapettiin julistetta sinitarralla kiinnittänyt tosin tiesikin jo, sillä tarramassa voi tunnetusti jättää tahran esimerkiksi tapettiin!

Myös aspiriini on alun perin tuotenimi

Twitterissä tieto sinitarran oikeasta nimestä tuli osalle Silviuksen seuraajista yllätyksenä; keskusteluketjussa tosin huomautettiin, että vastaavia yleisiksi nimityksiksi päätyneitä tuotteita ovat myös esimerkiksi Stiga ja Tuikku, jotka ovat molemmat oikeasti tuotenimiä. Myös Minigrip, Post-it ja Topsi ovat alun perin omia tuotemerkkejään, jotka ovat muuttuneet yleisnimityksiksi.

Myös nämä ovat muuttuneet yleisnimiksi

  • Moni ottaa "buranaa" silloinkin, kun ottaa Panadolia. Myös aspiriini on alun perin Aspirin-nimisen lääkkeen tuotenimi.
  • Lapsuuden leikeistä tutun jojon nimi on alun perin japanilainen tavaramerkki, kertoo kotimaisten kielten keskus.
  • Olet kenties nukkunut hetekalla, mutta oliko se todella Heteka? Nimellä tarkoitettiin alun perin tuotetta, jota valmisti Helsingin teräshuonekalutehdas – siis Heteka Oy!
  • Hiihtäessä olet käyttänyt monoja, mutta tiesitkö, että "Mono" on Lahden saapas- ja lapikasteollisuus Oy:n tuotemerkki?
  • "Kännykkä" on vuonna 1987 Nokia-Mobiran rekisteröimä tavaramerkki. Sana kuitenkin yleistyi nopeasti tarkoittamaan, no, kännykkää.
  • Toisinaan sanat voivat aiheuttaa sekaannuksia. Lasissa lepäävää ruskeaa juomaa voidaan kutsua konjakiksi, vaikka kyseinen nimi on suojattu: konjakkia tulee vain Länsi-Ranskasta Cognacin alueelta. Samaan tapaan ihminen voi kertoa syöneensä "karjalanpiirakkaa", vaikka kyseisellä herkulla on EU:n nimisuoja ja sen valmistusaineet ja -tapa on määritetty hyvin tarkasti.
  • Entä tiesitkö, että kylpyhuoneen kaapista löytyvän Palmoliven nimi ei ole "palmolive", vaan "palm-olive"?

Lue myös:

    Uusimmat