Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Tiedätkö, mitä eroa on riisipiirakoilla ja karjalanpiirakoilla? Yle: Viralliseen reseptiin haetaan nyt muutosta

4:27img
Koko Suomi leipoo -ohjelmassa leivottiin ja keskusteltiin karjalanpiirakoista.
Julkaistu 23.01.2019 09:20

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Aito karjalanpiirakka ei voi olla laktoositon, vaan laktoosittomia tuotteita tulee kutsua muilla nimillä, esimerkiksi riispiirakoiksi. Tämä on asia, johon noin parikymmentä toimijaa hakee paraikaa muutosta, uutisoi Yle.

Vuonna 2003 voimaan tulleen EU:n nimisuojan mukaan karjalanpiirakaksi saa kutsua ainoastaan tuotteita, jotka on valmistettu tarkasti tiettyjä reseptisääntöjä noudattaen. Nimisuojan mukaan esimerkiksi karjalanpiirakan täytteen tulee pääsääntöisesti olla ohra- tai riisisuurimoista valmistettua puuroa, survottuja kasviksia tai perunasosetta.

Puuro tulee olla valmistettu maitoon tai veteen, eivätkä laktoosittomat maitojuomat näin ollen täyte säädöksiä. Piirakoita ei myöskään saa voidella miten tahtoo, vaan voiteluun saa käyttää ainoastaan voita, öljyä, vesi-maitoseosta tai kananmunaa.

Laktoosittomat tuotteet riisipiirakoita

Viime vuosina Ruokavirasto, entinen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, on tehostanut nimisuojan piirissä olevien tuotteiden valvontaa. Moni leipomo onkin saanut huomautuksen myytyään karjalanpiirakoita, joita ei ole valmistettu nimisuojan määräämän reseptin mukaisesti. Kyseiset tahot ovat joutuneet muuttamaan myytävien tuotteiden nimet esimerkiksi riisipiirakoiksi.  

LUE MYÖS: Kalakukko, sahti, karjalanpiirakka – näiden suomalaisherkkujen nimet on suojattu

Nimisuojan muutosta hakevat tahot toivovat, että jatkossa myös laktoosittomista raaka-aineista valmistettuja tuotteita saisi kutsua riisipiirakoiksi. Ylen mukaan lausuntokierros on kestänyt jo pari vuotta, ja EU:n uskotaan antavan päätöksen tämän vuoden aikana. Jos hakemus menee läpi, kauppojen ja leipomoiden hyllyillä saatetaan nähdä entistä enemmän karjalanpiirakoita. 

Ruokaviraston ylitarkastajan mukaan asiassa pitää myös pohtia, onko kaikkia perinnetuotteita välttämätöntä saada laktoosittomana.

Lähteet: Yle, Ruokavirasto

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka