Tiedätkö, mitä Suomen suurimman asumisen tapahtuman kulisseissa tapahtuu öisin? Entä ketkä ryhtyvät töihinsä messualueella vasta auringon laskun jälkeen?
Kaupallinen yhteistyö: Suomen Asuntomessut
Mikkelin Asuntomessut avaavat ovensa tulevana perjantaina 14. heinäkuuta. Messualue kätkee sisäänsä 31 upeaa Saimaan rannalle rakennettua kotia, jotka tarjoavat inspiraatiota niin sisustamiseen, rakentamiseen kuin asumiseen ja arkeenkin.
Tänä kesänä messuvierailija saa mukaansa rutkasti inspiraatiota myös kotiin vietäväksi: messualueen keskiöstä löytyvällä AsukasAreenalla pääsee kuulemaan jokaisena messupäivänä mielenkiintoisia puheenvuoroja paremmasta arjesta, hyvinvoinnista ja erilaisesta asumisesta.
Asuntomessuilla tapahtuu!
Poimi vinkkejä ja ideoita omaan kotiin, tutustu älykkääseen asumiseen ja innoitu asiantuntijoiden keskusteluista Mikkelin Asuntomessujen teemaviikoilla.
Hyvinvointiviikko 17.-23.7.
Harrastusviikko 24.-30.7.
Tulevaisuusviikko 31.7.-6.8.
Yhdenvertaisuusviikko 7.-13.8.Tutustu messujen ohjelmakalenteriin kokonaisuudessaan täältä.
Tänä kesänä messuvieraille on tarjolla poikkeuksellisen runsas kattaus ohjelmaa aamusta iltaan messujen jokaisena päivänä.
– Halusimme herättää keskustelua meille oikeasti tärkeistä asioista järjestämällä messuille muun muassa eri toimijoiden tietoiskuja ja asiantuntijoiden paneelikeskusteluja, kertoo Suomen Asuntomessujen viestintäpäällikkö Leena Honkajuuri.
Mikkelissä korostuu tänä vuonna asumisen vaikutus hyvinvointiin: kantava teema näkyy niin kodeista löytyvissä kuumavesialtaissa ja harrastushuoneissa kuntosaleista ilmajoogahuoneeseen kuin terveen asumisen huomioivassa rakentamisessa.
Messujen ohjelma jakautuu neljään teemaviikkoon, joilla pohditaan hyvinvoinnin lisäksi harrastusten merkitystä arjessa, tulevaisuuden asumisratkaisuja sekä yhdenvertaisuutta.
Hyvää asumista läpi messukuukauden
Mikkelin messualue on kenties yksi kaikkien aikojen upeimmista. Vain kolmen kilometrin päästä eloisan kaupungin keskustasta kauniin Saimaan rannalla todella toteutuu suomalainen unelma omakotitalosta järven rannalla.
Luonto näkyy ja tuntuu myös kodeissa, jotka on rakennettu ympäröivää miljöötään kunnioittaen. Aluetta asuttavat nimittäin myös liito-oravat, joiden pesäpuut ja liikkumisreitit on säilytetty täysin rakentamisen lomassa.
– Me tiedämme, että luonto on tärkeää hyvinvoinnin kannalta, mutta kaikki eivät kuitenkaan voi asua Mikkelissä. Hyvinvointiviikolla pohditaankin, miten luonto voidaan tuoda omaan kotiin muilla keinoilla. Miten kotiin voisi syntyä vaikutelma, että luonto olisikin lähempänä? Honkajuuri sanoo.
Harrastusviikolla puolestaan haastetaan koko messualue joogaamaan. Pitkän messupäivän ja useissa kodeissa kiertelyn lomassa vierailijat pääsevät joogaamaan yhdessä virkistävän joogatuokion parissa.
– Tulevaisuusviikolla pohditaan asumisen ja liikkumisen tulevaisuutta. Yhdenvertaisuusteeman alla keskustellaan siitä, mitä yhdenvertainen asuminen on, miksi se on tärkeää ja ketä se koskettaa. Asuminen on paljon muutakin kuin oman kodin neljä seinää, Honkajuuri sanoo.
Kulisseissa sattuu ja tapahtuu
Suomen suurin asumisen tapahtuma on messuvieraille ainutlaatuinen tilaisuus päästä kurkistamaan 31 upeaan, erilaiseen kotiin. Kulissien takana tapahtuu kuitenkin paljon, mitä päiväsaikaan alueella vierailevan silmät eivät näe. Suomen Asuntomessujen viestintäpäällikkö Leena Honkajuuri paljastaa, mitä kaikkea messualueella tapahtuu kulissien takana.
Ensinnäkin messualueen rakennuttaminen on paljon suurempi projekti kuin mitä voi kenties kuvitellakaan. Harvoin nimittäin rakennetaan kerralla valmiiksi alusta loppuun kokonaista asuinaluetta! Rakennuttajilla kiire iskee lähes väistämättä, kun kokonainen asuinalue täytyy saada viimeisen päälle valmiiksi samana päivänä – tai toisinaan jopa messuja edeltävänä yönä.
– Kyllähän rakennuttajat aivan viimeiseen asti haluavat ajan hyödyntää. Melkein joka messuilla on tehty töitä viimeiseen asti. Olemme me messuväkikin käyneet viime tipassa istuttamassa siirtonurmea tonteille, jotta alue saadaan valmiiksi!
Öisin heräävät asuinalueen näkymättömät asukkaat
Messualueen sulkeutuessa iltaisin kodit käydään puunaamassa priimakuntoon jälleen uutta päivää varten. Kukkien, kunttien ja nurmikkojen kastelun lisäksi kodeissa siivotaan. Viimeisen päälle sisustettujen kotien sänkyjen petauksia saatetaan käydä oikomassa ja leikkokukkia lisäämässä maljakkoon.
Öisin messualue hiljenee poikkeuksellisella tavalla: päivisin kuukauden aikana jopa yli 100 000 kävijää keräävä alue hiljenee illalla täysin.
Messut kestävät reilu neljä viikkoa elokuun 13. päivään asti. Messujen aikana asukkaat eivät vielä asu kodeissaan. Asukkaita saattaa kuitenkin tavata tietämättäänkin messujen aika.
– Asukkaita saattaa messualueella nähdä, mutta usein he pitävät matalaa profiilia. Osa kuitenkin kuuntelee mielellään, minkälaisia ajatuksia ja mielipiteitä oma koti herättää. Kun messut päättyvät sunnuntaina, pääsevät asukkaat muuttamaan koteihinsa messuhulinoiden jälkeisenä keskiviikkona, kertoo Honkajuuri.