Kuinka taataan hyvä asuminen läpi ihmisen elinkaaren? Tätä pohdittiin Porissa, kun SuomiAreenan lavalla herättiin keskustelemaan suomalaisesta asumisesta.
Kaupallinen yhteistyö: Suomen Asuntomessut
Hyvä asuminen on yhtä kuin viihtyisä, toimiva koti, josta käsin arki sujuu mutkitta. Hyvä asuminen on myös tervettä, kestävää ja ekologista: palveluiden pariin päästään mutkattomasti ja asuinympäristö tarjoaa sopivasti virikkeitä.
Porin SuomiAreenassa panelistit keskustelivat tämän hetkisistä suomalaisia koskettavista asumisen ongelmakohdista, sekä innoittuivat pohtimaan, kuinka ongelmia voitaisi ratkoa tehokkaasti.
Keskusteluun osallistuivat Oman muotoinen koti -hankkeen projektipäällikkö Miki Mielonen, sisäministeri Paula Risikko, ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, Kuusikkoaho Oy:n toimitusjohtaja Leo Tolonen ja Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala.
Yhteisöllinen asuminen tuo ikäluokat yhteen
Asumisen ongelmat koskettavat meistä aivan jokaista. Erityisessä tilanteessa ovat tällä hetkellä kuitenkin nuoret opiskelijat sekä vanhukset. Opiskelijoilla on huutava pula kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista samaan aikaan, kun ikääntyvä väestö tarvitsee asumismuotoja, jotka tukevat vanhenemista.
Yksi ratkaisu tähän yhtälöön on yhteisöllinen asuminen. Tästä meiltä jo löytyykin esimerkkejä.
Asumisen suurtapahtuma Mikkelissä 14.7.-13.8.
Keskustelu asumisen haasteista jatkuu Asuntomessuilla Mikkelissä. Teemaviikoilla pureudutaan suomalaisten asumisen haasteisiin mielenkiintoisten asiantuntijoiden johdolla.
Hyvinvointiviikko 17.-23.7.
Harrastusviikko 24.-30.7.
Tulevaisuusviikko 31.7.-6.8.
Yhdenvertaisuusviikko 7.-13.8.Tutustu messujen ohjelmakalenteriin kokonaisuudessaan täältä.
Yksi näistä on keskusteluun osallistuneen Kuusikkoaho Oy:n toimitusjohtaja Leo Tolonen. Tolonen sai idean vanhenevan väestön yhteisöllisestä asumisesta jäätyään itse eläkkeelle muutamia vuosia sitten. Syntyi ajastus Virkkulankylästä, yhdessä vanhenevien ihmisten asuinalueesta.
Myös Asuntomessut on Suomen suurimpana asumisen tapahtumana esitellyt vuosittain rakentamisen tuoreita ratkaisuja. Yhteisöllisestä asumisesta voidaan todella puhua hyvin maanläheisellä tasolla myös messualueilla, joissa kokonaiset asuinalueet rakentuvat yhdessä valmiiksi.
– Se on mielenkiintoista, millainen yhteisö syntyy, kun messualueelle muutetaan samaan aikaan ja eletään samassa syklissä, Tuomaala sanoo.
Mitä suomalaiset asumiseltaan kaipaavat?
Vuosittainen messutapahtuma, joka avaa tänä vuonna ovensa Mikkelissä 14. heinäkuuta, näyttää mallia myös siitä, mitä suomalaiset asumiseltaan juuri nyt haluavat.
– Luonnon läheisyys, arkea tukeva asuminen, hyvä sijainti ja riittävillä liikenneyhteyksillä tuettu asuinalue ovat suomalaisille tärkeitä. Nyt puhutaan paljon myös puurakentamisesta, terveestä asumisesta ja palvelupohjaisesta liikkumisesta. Nämä tulevat olemaan myös Mikkelin Asuntomessuilla polttopisteessä, Tuomaala sanoo.
Suomalaisten haaveet ja asumisen ongelmat muodostavat melkoisen yhtälön, kun samaan aikaan asuminen keskittyy yhä tiiviimmin kaupunkeihin.
– Tämä kuulostaa klassiselta ”omakotitalo järven rannalla keskellä kaupunkia” -haaveelta. Tässä on paradoksi, kun Suomi on samaan aikaan yksi Euroopan harvimmin asuttuja maita ja asuminen on kuitenkin kallista, sanoo ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.
Onnellisten kansa haasteista huolimatta
Vaikka asumisessamme on paljon haasteita, asuttaa Suomea maailman onnellisimpiin lukeutuva kansa.
Suomalaiset ovat esimerkiksi valtaosin tyytyväisiä asumiseensa, mikä on maailmankin mittakaavassa merkittävä valttikortti. Yksi onnellisuuttamme ja hyvinvointiamme edistävä asia on ympäröivä, pohjoinen luontomme.
– Mikä on jännittävä nähdä on se, että Suomen Asuntomessujen asukasbarometrin mukaan ihminen, joka asuu keskellä kaupunkia ja ihminen, joka asuu keskellä Kilpisjärven erämaata, kokee olevansa yhtä lähellä luontoa, toteaa Tuomaala.
Katso SuomiAreenan keskustelutilaisuus kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta.