Venäläisurheilijoille tehtiin eniten dopingtestejä Tokion olympiakisojen alla maan aiempien skandaalien vuoksi, kertoo kansainvälinen testausvirasto ITA.
Vuonna 2018 perustettu ITA on ensimmäistä kertaa vastuussa olympialaisten antidopingohjelmasta ja he aloittivat testaamisen olympiakylän avautuessa 13. heinäkuuta. Venäläisurheilijat eivät saa kilpailla olympialaissa oman lippunsa ja kansallislaulunsa alla. Heidät tunnistetaan Venäjän olympiakomitean urheilijoiksi (ROC).
– En selvästikään aio peitellä, että he ovat korkealla riskitasolla viimevuotisien tapahtumien perusteella. Testisuunnitelmat on tehty riskiarvion mukaan. Otamme huomioon monia tekijöitä, ITA:n pääjohtaja Benjamin Cohen kertoi lehdistölle.
– Tämä on hyvin suunnitelmallinen ohjelma. Se auttaa meitä arvioimaan riskit tiettyjen lajien ja maiden kohdalla, Cohen jatkoi.
Venäjä on myöntänyt, että sillä on vajavaisuuksia antidoping-ohjelmassaan, mutta kieltänyt valtion tukeman dopingohjelman olemassaolon.
– Olemme varmoja, että heitä testataan joskus paljon enemmän kuin muita maita, Cohen sanoi.
Cohen kertoi, että kolme eniten testattua maata olivat Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä. ITA aikoo kerätä Tokion olympialaisista 5000 dopingnäytettä, joista 1500 kilpailujen ulkopuolella ja 3500 kilpailutilanteessa. Hän vahvistaa myös, että ITA on aloittanut Sotshin vuoden 2018 talviolympialaisten näytteiden uudelleentestaamisen.
Tokion olympialaisten avajaiset ovat vuorossa perjantaina.