Nyt on aika päästä kesäkuntoon! Onnistuuko se kitudieetillä, päivittäisellä tehotreenillä vai entistä ankarammalla itseruoskinnalla? Ei millään näistä, sanoo pluskoon bloggari, 34-vuotias Piia Viena. Hän oppi rakastamaan kehoaan ajan ja armon kanssa.
Se lähti sinivalkoisesta tunikasta. Vuonna 2007 aiemmin värittömästi pukeutunut Piia Viena päätti astua pois varjoista, uskaltaa.
– Aikoinaan en pukeutunut värikkäästi, koska en halunnut, että minuun kiinnitettäisiin huomiota. Tuosta tunikasta lähti pikkuhiljaa käyntiin uskallus käyttää värejä, Piia kertoo.
Uskallus laajeni rohkeudeksi muillakin elämän osa-alueilla. Aiemmin ylipainoaan hävennyt Piia esittelee vaatekaappinsa väriloistoa Värikäs elämäni -blogissaan, jossa hän pukeutuu pluskoon muotiin – erityisesti mekkoihin.
Kaksi sanaa: mitä väliä!
Mutta voiko ylipainoinen nainen pukeutua mekkoihin? Ei kaikkien mielestä.
– Jotkut ajattelevat, etten saisi käyttää lyhyitä mekkoja, koska ne paljastavat jalat. Ajattelen, että mitä väliä! Käytän kyllä maksimekkojakin, mutten piilottaakseni nilkkojani tai pattipolviani, Piia sanoo.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Mitä väliä! Nämä kaksi sanaa hän toivoisi naisten muistavan tavoitellessaan kuumeisesti ”kesä- tai bikinikuntoa”.
– Ei tarvitse kuin vetää uikkarit päälle ja mennä rannalle, niin on kesäkunnossa. Uimarannalla ei käsitykseni mukaan ole mitään rajoituksia, minkä kokoinen ihminen saa sinne mennä. Ranta ei sinua millään tavalla arvostele, se on se muu ympäristö, Piia muistuttaa.
Muistutuksena:
0:25
Bloggaaja soimaa mediaa, joka tuo alati esille sitä, että ihmisten pitäisi muuttua, jotta he uskaltaisivat mennä rannalle tai käyttää kesävaatteita. Piia ei usko, että tämä lievittää itsekritiikkiä. Sen sijaan sitä voisi helpottaa, jos esimerkiksi mainoksissa esiintyisi myös ihmisiä, jotka eivät istu ”normiin”.
Ota rennosti ja nauti elämästä
Ympäristön lisäksi Piia näkee, että naiset itse soimaavat itseään, vaikka kukaan ulkopuolinen ei ”vikaa” näkisikään. Resepti kesäkuntoon löytyy armollisesta puheesta itselleen.
– Pitäisi jättää kuuntelematta omaa nuppia ja ottaa rennosti: nauttia kesästä, auringosta, lämmöstä ja elämästä yleensäkin, Piia sanoo.
Toisinaan ihmisiä kuunnellessaan Piia ei voi kuin miettiä, mihin tämä maailma on menossa. Viime talvena hän tapasi nuoria hoikkia tyttöjä, jotka surivat ääneen omaa lihavuuttaan. Se hätkähdytti.
– Ymmärrän kyllä, että nuorena ollaan epävarmoja ja että itsevarmuus kasvaa iän myötä. Olen yrittänyt sanoa nuorille, että ajatelkaa asioita positiivisesti ja puhukaa itsellenne lempeämmin.
Lempeää puhumista voi harjoittaa joka päivä, vaikka vain sanomalla itselleen huomenta ja toivottamalla hyvää päivää. Positiivisuutta itseensä voi valaa myös kehumalla peilikuvalleen meikkiään tai kampaustaan tai mitä vain – tärkeintä on armo ja itsensä hyväksyminen sellaisena kuin on.
Laihduttaminen on helpompaa, kun itseään rakastaa
Kehopositiivisuuden Piia näkee itsensä ja oman kehonsa rakastamisena.
– Jotkut ihmiset ajattelevat, että kehopositiivisuus on tekosyy sille, että on lihava. Rakastan itseäni tällaisena, mutta tiedostan edelleen, että olen lihava ja että lihavuudella on terveysriskinsä. En kulje laput silmillä.
Laihduttaminen terveyssyistä sujuu Piian mukaan kuitenkin paljon mukavammin, kun itseään lakkaa soimaamasta.
Piia myöntää, että prosessi inhosta armoon on pitkä, mutta siihen ryhtyminen kannattaa.
– Minulla ei ole enää sellaisia itseinhopäiviä, että katsoisin itseäni peilistä ja olisin vain, että ei h*lvetti minkä näköinen.
Onneksi ei. Elämä saattaa valua ohi, jos tuijottaa vain ahdistuneena makkaroitaan peilistä.
Ulkonäöstään epävarmat kritisoivat toisten muotoa
Piia on omassa elämässään huomannut, että toisen ulkonäköä kritisoivat henkilöt ovat usein itse epävarmoja.
– Moni peilaa omia epävarmuuksia sellaiseen ihmiseen, joka uskaltaakin mennä ja tehdä, Piia sanoo.
Piialle tämä on valjennut, kun hän ryhtyi selvittämään, keitä ovat hänen blogiaan kitkerästi kommentoivat anonyymit henkilöt.
– Selvisi, että osa inhoajista – joiksi heitä kutsun – oli kirjaimellisesti lihavia, kanssasisaria.
Se veti puheliaan Piian sanattomaksi. Miksi samassa veneessä olevat ihmiset sortuvat ilkeilyyn?
Juttu jatkuu kuvan alla.
Piiasta tuntuu usein, että osa ihmisistä on vain päättänyt inhota häntä. He etsivät suurennuslasin kanssa kettuilun aiheita.
Piian kehopositiivisuuteen tämä ei kuitenkaan ole vaikuttanut: jos mieli on matalalla, se ei johdu itseinhosta vaan netti-inhosta tai yksityiselämän asioista.
Vesipeto viihtyy rannalla
Piia odottaa kesää innolla. Silloin pääsee uimaan luonnonvesiin ja pukeutumaan mielivaatekappaleisiin.
– Naureskelen, että kesän tulon huomaa siitä, kun alan ostamaan mekkoja, mekkoja ja mekkoja.
Ja nimenomaan värikkäitä mekkoja. Piia ei häpeilyn varjossa viihdy, ennemmin porilaisen vesipedon löytää Yyterin hiekkarannalta.