Täyskäännös kesällä annettuihin arvioihin: Suomalaisten metsien hiilinielun vertailutasot selvästi pienemmäksi

2:07img
Uutisissa aiemmin: Metsäojitukset lisäävät ravinnevalumia
Julkaistu 16.12.2019 13:56

MTV UUTISET – STT

Suomen metsien hiilinielun vertailutasoa on laskettu aiemmista laskelmista selvästi.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan vertailutaso vuosille 2021–2025 on –27,6 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia vuodessa puutuotteet mukaan lukien. Aiemmin vastaava EU-komissiolle toimitettu luku oli noin –35 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalenttia.

Hiilidioksidiekvivalentti on yhteismitta kasvihuonekaasupäästöille. Komission edellyttämä uudelleenlaskenta tehtiin Luonnonvarakeskuksessa (Luke).

Vertailutaso on luku, johon metsien hiilinieluarvoja myöhemmin vuonna 2027 verrataan. Vertailutaso mallinnetaan oletuksella, että metsien hoito ja käyttö jatkuvat tulevina vuosina samoina kuin vuosina 2000–2009.

Lopulliset vertailutasot komissio vahvistaa ensi vuonna.

Myös laskennan sivutuotteena saatu arvio runkopuun hakkuukertymästä on aiempaa pienempi. Luku on nyt vajaat 77 miljoonaa kuutiometriä vuodessa, kun se aiemmin oli noin 83 miljoonaa kuutiometriä.

Vertailutaso heittelehtinyt

Viimeisimmät lukemat hiilinielun vertailutasosta ovat täyskäännös Luken kesäkuun arvioon. Tuolloin arvioitiin, että hiilinielu kasvaisi –35 miljoonasta tonnista –38 miljoonaan tonniin hiilidioksidiekvivalenttia.

Näin ollen kesäkuun vertailutason erotus maanantaina julkaistuun on lähes kymmenen miljoonaa tonnia.

Vertailutasoon vaikuttivat etenkin laskentatavan yhdenmukaistaminen ja menetelmätarkistukset.

– Laskentaan liittyy epävarmuuksia, ja menetelmiä kehitetään jatkuvasti. Jos kasvihuonekaasuinventaariossa käytetyt menetelmät muuttuvat tulevaisuudessa, myös hiilinielun vertailutaso lasketaan uudelleen, sanoo Luken apulaisprofessori Aleksi Lehtonen tiedotteessa.

Lue lisää: Komissio odottaa Suomen tarkentavan hiilinielujen arviointia

Vihreä Lanka: Metsäprofessori pitää Luken uusiakin hiilinielulaskelmia väärinä

Tuoreimmat aiheesta

Metsäteollisuus