Suomen metsäteollisuuden viennin arvon ennakoidaan nousevan tänä ja ensi vuonna.
Metsäteollisuuden kasvava puun tarve tänä ja ensi vuonna pitää kotimaisen puun kysynnän vahvana, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT metsäalan ennusteessaan. Tästä syystä hakkuumäärien ja puun hintojen ennakoidaan nousevan.
Hakkuumäärän arvioidaan tänä vuonna nousevan noin viisi prosenttia ja ensi vuonna kaksi prosenttia.
Kysyntä on heijastunut myös myyntituloihin. PTT arvioi yksityisten metsänomistajien puunmyyntitulojen kasvavan tänä vuonna uuteen ennätykseen eli noin 3,2 miljardiin euroon. Ennätys mennee uusiksi jo ensi vuonna, jolloin tulojen ennakoidaan kasvavan noin 3,4 miljardiin euroon.
– Parin viime vuoden aikana koettu murros puumarkkinoilla on nyt takanapäin, puun hinnat tasoittuvat ja kuitupuumarkkina on löytänyt uuden tasapainon, sanoo metsäekonomisti Olli Korhonen tiedotteessa.
Tullit vähentävät vientiä Yhdysvaltoihin
Ennusteen mukaan Suomen metsäteollisuuden viennin arvo kasvaa tänä ja ensi vuonna, vaikka Yhdysvaltain tullit sekoittavat maailmankauppaa ja haittaavat vientiä. Tullit vähentävät suomalaisten metsäteollisuustuotteiden vientiä Yhdysvaltoihin, mutta eivät tyrehdytä sitä kokonaan, tutkimuslaitos arvioi.
– Tuontitulleista huolimatta metsäteollisuustuotteiden vienti Yhdysvaltoihin jatkuu, koska maa tarvitsee niitä. Tullit kuitenkin nostavat tuotteiden hintoja ja vähentävät niiden kulutusta, metsäekonomisti Marjo Maidell sanoo tiedotteessa.
Tänä vuonna PTT povaa metsäteollisuuden viennin arvon kasvavan viisi ja ensi vuonna seitsemän prosenttia.
Uhkaako kanadalaissellu Suomen vientiä?
Paperin kysyntä pysyy tänä vuonna vaisuna Euroopan heikon talouskehityksen ja tasaisesti vähenevän kulutuksen vuoksi. Tullit eivät helpota asiaa, sillä viime vuonna Yhdysvallat vastasi lähes viidenneksestä Suomen papereiden kokonaisviennin arvosta.
Massan vienti kasvaa tänä ja ensi vuonna. Epävarmuutta tuo kuitenkin Yhdysvaltojen ja Kanadan kauppasota, joka sekoittaa havusellun kauppavirtoja. PTT:n mukaan uhkana on, että kanadalaista sellua ohjautuu Yhdysvaltojen sijasta esimerkiksi Kiinaan, joka on suomalaisen sellun tärkein vientimaa.