Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo, että perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén vei hoitajilta lakko-oikeuden.
Rytkönen perustelee näkemystään potilasturvallisuuslain eteenpäin viemisellä. Siksi Tehy ja SuPer ryhtyvät valmistelemaan joukkoirtisanoutumisia.
– Meidän täytyy ottaa järeämmät keinot käyttöön, mukaan lukien joukkoirtisanoutuminen, Rytkönen sanoo MTV:n haastattelussa.
Lue myös: MTV:n tiedot: Kiistelty potilasturvallisuuslaki etenee hallituksen käsittelyyn torstaina
Joukkoirtisanoutumisen etenemisestä Rytkönen ei kerro vielä tarkemmin.
– Käytännössä se tarkoittaa, että olemme kutsuneet Tehyn valtuuston koolle, mutta emme kerro tässä kohtaa tarkemmin joukkoirtisanoutumisen jatkosta.
Ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkaa
Lakon sijaan huomenna aamulla alkaa koko kuntasektorin ylityö- ja vuoronvaihtokielto.
– Hoitajat eivät veny lainkaan, siellä tehdään juuri ne vuorot, jotka työnantaja on ennalta suunnitellut. Nähtäväksi jää, kuinka huolestunut työnantaja on potilasturvallisuudesta, kun hoitajat tekevät listanmukaiset vuorot.
Rytkösen mukaan työehtosopimusten neuvottelut ovat jumiutuneet täysin. Hänen mukaansa pääsiäisen aikana neuvotteluja ei käyty lainkaan sopimuksen erimielisyyksistä, vaikka sovittelulautakunnan puheenjohtaja oli ehdottanut näin.
– KT ilmoitti, ettei aio meidän kanssamme niitä neuvotella, joten tilanne on täysin käsittämätön. Eihän KT:n tarvitse neuvotella, koska peruspalveluministeri Lindén on asettunut täysin KT:n taakse, Rytkönen sivaltaa.
– Siksi on ironista, että valtiovalta yrittää sanoa, etteivät he ole tässä osapuolena, kun ministeri Lindén on hyvin vahvasti osapuolena koko tilanteessa.
Rytkösen näkemyksen mukaan ministeri on asettunut työkiistassa työnantajan puolelle, koska potilasturvallisuuslakia alettiin valmistella ennen kuin ensimmäinen lakko ehti alkaa.