Tehyn mukaan potilasturvallisuus on yksiselitteisesti työnantajan vastuulla.
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat (KT) sanoi eilen, että suomalaisten henki ja terveys on vaarantumassa, jos hoitajien perjantaiksi kaavailtu lakko toteutuu.
KT:n mukaan potilasturvallisuus on vaarantumassa, koska hoitajajärjestö Tehyn osoittamat suojelutyöresurssit ovat riittämättömät.
– Lakkojärjestön vastuulla on osallistua suojelutyöhön, jotta kansalaisten hengen ja terveyden kannalta tärkeät palvelut turvataan, KT:n neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas sanoo tiedotteessa.
Lue lisää: Hoitajien lakko alkamassa – tällaisia palkankorotuksia ala vaatii: "Mennään ihan päätyyn asti ja vaikka päädystä läpi"
Suojelutyö tarkoittaa välittömässä hengenvaarassa olevien potilaiden hoitamista ja muuta välttämätöntä työtä, joka on rajattu lakon ulkopuolelle.
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen hämmästelee KT:n syytöksiä.
– Tämä on täysin käsittämätön syytös. Potilasturvallisuus on yksiselitteisesti työnantajan vastuulla. Oikeastaan kysyisinkin, että onko tässä työnantaja jättänyt täyttämättä lakisääteisiä velvollisuuksiaan, kun he eivät ole tarpeeksi varautuneet, Rytkönen kysyy.
Rytkösen mukaan potilasturvallisuus on vaarantunut jo vuosien ajan hoitajapulan vuoksi.
– Minua ihmetyttää se, että miksi hoitajapulasta ja potilasturvallisuudesta ei ole kannettu aiemmin huolta. Miksi johtajaylilääkärit eivät ole aiemmin olleet huolissaan hoitajapuolasta ja siitä, miten se vaarantaa potilasturvallisuutta?
Rytkösen mukaan suojelutyöresursseista neuvotellaan paikallisesti, eivätkä Tehy tai Super ole rajanneet mitään työtä lakon ulkopuolelle.
HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkikjärven mukaan HUS on on varaututunut lakkoon syksystä lähtien. Mäkijärvi pitää hoitajajärjestöjen lupaamia suojelutyöresursseja riittämättöminä.
– Joihinkin yksikköihin, kuten tehohoitoon ja kiireelliseen leikkaustoimintaan on kohtuullisen hyvin suojelutyötä luvatttu, mutta jos päivystyksiin annetaan vain puolet henkilöstä, niin se on mielestäni liian vähän.
Mäkijärven mukaan suojelutyöstä neuvotellaan päivittäin.
– Suojelutyömääriä saamme kolmen vuorokauden jaksossa, mutta neuvotteluyhteyttä pidetään yllä joka päivä. Yritämme perustella, että saisimme lisää hoitajaresursseja.