Hoitajien työtaistelussa kaikuja vuoden 2007 riidasta – joukkoirtisanoutumisella uhattiin silloinkin

Hoitajalakossa koettiin tänään yllättävä käänne, kun hoitajajärjestöt Tehy ja Super ilmoittivat huomiseksi suunnitellun lakon perumisesta ja vieläkin järeämpien toimien valmistelun aloittamisesta. Järjestöt väläyttävät jopa joukkoirtisanoutumisten mahdollisuutta. 

Lakon oli määrä alkaa 13 sairaanhoitopiirissä. joissa ehdittiin jo varoitella potilaiden hengen olevan vaarassa lakon aikana.

Hoitajärjestöt perustelevat tuoreinta käännettä sillä, että jos lakko olisi alkanut, lakko-oikeutta rajoittava potilasturvallisuuslaki olisi edennyt hallituksen käsittelyyn.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Linden (sd.) tviittasi aiemmin tiistaina, että lakon peruuttamisen taustaalla on jokin muu syy, kuin kaavailtu potilasturvallisuuslaki. 

Jos et näe Lindenin tviittiä, voit katsoa sen täältä.

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki vertaa tilannetta vuoteen 2007, kun Tehy käytti tuolloinkin työtaistelussa vipuvartenaan joukkoirtisanoutumista tai sen uhkaa.

– Tilanne ei ole aivan niin äärimmäinen, kuin vuonna 2007. Silloinhan eduskunta perjantaina 16. marraskuuta hyväksyi tällaisen potilasturvallisuuslain, joka olisi velvoittanut myös irtisanoutuneet hoitajat hoitamaan suojatyötä – hengen ja terveyden kannalta keskeistä työtä. 

– Sovintoesitys saatiin vasta sunnuntai-iltana, maanani-iltana Tehy hyväksyi sen juuri, ennen kuin sitten seuraavan päivänä joukkoirtisanoutumiset olisivat käyneet toteen, Lehtimäki taustoittaa MTV:n Seitsemän uutisissa.

Vaikutukset potilasturvaan

Valvira eli Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto varoitti tiistaina, että laajentuvasta lakosta johtuvat vaaratilanteet ovat romahduttamassa potilaiden hoidon turvallisuuden.

Lehtimäki kummeksuu, etteivät lakossa nyt olleiden sairaaloiden työntekijät ja työnantaja ole kyenneet antamaan yhteneväistä selvitystä siitä, että onko hoitajia tarpeeksi henkeä uhkaavissa töissä.

– Se on ollut erittäin huolestuttavaa.

Mahdollinen sovinto?

Tilanne on yhteiskuntatoimituksen päällikön mukaan erittäin vakava. Lehtimäki ihmettelee hoitajajärjestöjen vihjailuja siitä, että tilanteen ratkaisemiseksi asetettu sovittelulautakunta ei olisi tehnyt tarpeeksi umpisolmun avaamiseksi.

– Näin ei suinkaan ole…Lautakunta on tavannut eri sopijajärjestöjen edustajia ja kerännyt tietoa. Sovittelulautakunta ei ole enää mikään neuvottelu. Neuvottelut ovat epäonnistuneet jo aika vakavasti, koska tilanne on niin äärimmäisen hankala, että se on pitänyt viedä sovittelulautakuntaan.

– Tästä tulee erittäin vaikeaa. Toivotaan, että niin äärimmäisiin keinoihin kuin vuonna 2007 ei tarvitse mennä, Lehtimäki päättää.

Lue myös:

    Uusimmat