Teknologiateollisuuden neuvottelutilanne on yhä jumissa – perjantaina mietitään jatkoa uudestaan

1:47img
Katso myös: Teollisuusliitto julisti viime perjantaina ylityökiellon.
Julkaistu 08.12.2021 20:29
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Teknologiateollisuuden työnantajat ry ja Teollisuusliitto kokoontuivat tänään käsittelemään jumissa olevia työehtosopimusneuvotteluita. Osapuolet päätyivät siihen, ettei enää tällä viikolla kannata jatkaa neuvotteluita.

Neuvottelutilannetta katsotaan uudestaan perjantaina, kun Teollisuusliiton hallitus on koolla.

Sekä työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto että Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi ovat illalla kertoneet tilanteesta Twitterissä.

Viime perjantaina Teollisuusliitto julisti kahden viikon ylityökiellon noin 150 000 työntekijälle. Työnantajien mukaan kielto aiheuttaa monille yrityksille haittaa. Tilauskirjat ovat useilla yrityksillä hyvässä kunnossa ja töitä riittää.

Työehtosopimusneuvotteluissa yksi suurimmista riidoista on erimielisyys palkankorotuksista. Teollisuusliiton mukaan vielä viime viikolla puhuttiin jopa prosenttiyksiköiden kokoisista eroista.

Myös sopimuskauden pituus on kuulunut kiistakysymyksiin.

Perjantaina selviää, onko kulisseissa löydetty joitakin sellaisia avauksia, jotka saisivat varsinaiset neuvottelut taas kunnolla käyntiin.

Teollisuusliiton hallitus on seuraavaksi ratkaisijan paikalla.

Viime viikolla neuvottelut pantiin tauolle, kun erimielisyydet olivat niin suuria. Teollisuusliitto yrittää ylityökiellolla vauhdittaa neuvotteluita jäsenilleen suotuisaan suuntaan.

Kyseistä teknologiateollisuuden sopimusta pidetään yleisesti Suomessa pohjaratkaisuna muille aloille, kun palkankorotusten koko määritellään.

Tämän takia sopimuksella on merkitystä myös muille kuin teknologia-alan yrityksille ja työntekijöille.

Teollisuusliitto on ilmoittanut olevansa valmis myös lakkoihin, jos sopimusta ei synny. Lakot haittaisivat merkittävästi yritysten toimintaa ja voisivat heikentää niiden tuloja.

Tuoreimmat aiheesta

Työmarkkinat