Roomalaiskatolisella kirkolla on suojeluspyhimyksensä lähes jokaiselle ammatille ja elämänalueelle, niin myös televisiolle. Katolinen kirkko ja anglikaanit viettävät tänään televisio-ohjelmien suojeluspyhimyksen, Clara Assisilaisen eli Pyhän Klaaran muistopäivää.
Kuka oli Pyhä Klaara?
Claran pyhymyselämäkerran loi tilaustyönä fransiskaanimunkki Celanon Tuomas 1250-luvulla. Clarasta säilyneet historialliset lähteet ovat vähäisiä.
Clara Assisilainen (1194–1253) oli aatelisperheen tytär, joka kosinnoista kieltäydyttyään karkasi luostariin.
Tämä ei ollut kovin epätavallista ajan yhteiskunnassa. Epätavalliseksi Claran tulevaisuus muuttui, kun hän sai mentorikseen askeettisuutta korostaneen Pyhän Franciscuksen, jonka mukaan Jorge Mario Bergoglio otti paavilliseksi nimekseen Franciscus valkean savun noustua vuonna 2013.
Alkuperäisen Franciscuksen ohjauksessa Clara perusti sisarkunnan, joka omaksui käyttöönsä fransiskaanien luostarisäännön. Klarissojen aatteellinen köyhyys oli vielä fransiskaanejakin ankarampaa ja luostarisääntö levisi Umbriasta muualle läntiseen kristikuntaan.
Clara johti sisarkuntaa abbedissana neljäkymmentä vuotta. Köyhyys oli siinä määrin äärimmäistä, että kirkon johtoporras paikallista piispaa ja paavi Gregorius IX:ttä myöten yritti taivutella klarissoja luopumaan almujen varassa elämisestä ja omaksumaan benediktiinien luostarisäännön.
Claran ehdoton kieltäytyminen vakuutti kirkon johtajat ja sääntökunnalle myönnettiin niin kutsuttu köyhyyden privilegio.
Ihme sairasvuoteella
Kun Pyhän roomalaisen keisarikunnan keisari Fredrik II kamppaili paavinvaltaa vastaan ja marssitti armeijansa Assisiin 1200-luvun sotaretkillä, Clara nostatti henkeä kaupungissa.
Hän kärsi elämänsä aikana vaikeasta sairaudesta, joka kaatoi abbedissan usein vuoteeseen. Sitten tapahtui ihme, jota käytettiin perusteena, kun paavi Pius XII nimesi Claran televisioohjelmien tekijöiden suojeluspyhimykseksi vuonna 1958.
– Eräänä joulupäivänä Clara oli niin sairas, ettei hän pystynyt osallistumaan sisartensa kanssa yörukoukseen. Yksin vuoteessaan maaten hän kuuli yörukouksen vieton Pyhän Franciscuksen kirkossa, laulajien äänet ja urkujen pauhun ja näki samaan aikaan Jeesuksen seimessään, kuvaa Elizabeth Hallam teoksessaan Pyhiä miehiä ja naisia.
Länsimaiden kulttuurihistoriassa Pyhä Klaara ja hänen elämänsä on inspiroineet monia asioita. Peruskoulussa opimme Kristoffer Kolumbuksen löytöretken laivojen nimet, mutta nämä olivat lempinimiä: La Niñan virallinen nimi oli Santa Clara.
Fransiskaanit tekivät lähetystyötä Kaliforniassa 1700-luvulla, minkä seurauksena nimettiin eräs Santa Clara Valley, jonka tunnemme nykyisin paremmin Piilaaksona. Tämä nimitys vakiintui 1970-luvulla. Teknologiakeskittymä sijaitsee virallisesti Santa Claran piirikunnassa.
Näin Pyhästä Klaarasta ajatellaan
Iida Kouva, entinen Kalevan toimittaja ja nykyinen elokuva-alan opiskelija, matkusti nuorten katolisten pyhiinvaelluksella Pohjois-Italiaan vuonna 2022. Assisissa hän hiljentyi suojeluspyhimyksensä haudalle.
– Minulle henkilökohtaisesti se oli hieno ja koskettava matka. Naispyhimyksistä minulle on tärkeä Pyhän Birgitan lisäksi Pyhä Klaara. Olen ihaillut sitä, miten tasavertaisena Klaara esitetään Franciscukseen nähden.
– Oli hieno hetki polvistua hänen hautansa eteen ja pyytää esirukousta häneltä. Vasta matkalle lähtiessä sain tietää, että hän on myös television ja televisiokirjoittajien suojeluspyhimys, mikä innosti perehtymään häneen entistä enemmän.
Mainos-Television viihdetoimituksen ohjaajana 1980-luvun loppupuolella työskennellyt Lemmikki Louhimies juonsi muun muassa Ariadnen lanka -ohjelmaa. Katoliseksi hän kääntyi vuonna 2004.
Näin hän näkee Pyhän Klaaran merkityksen television suojeluspyhimyksenä:
– Kun on vuoteeseen sidottu, ei jaksa messuun mutta kaipaa sitä hirveästi, annetaan näky. Nykyisin fransiskaanien messussa on erityinen rukous niille, jotka katsovat messua.
– Kai paavi huomasi 1958 television mahdollisuudet viedä messu sairaille ja etäälle. Clara sopi siihen. Oletan, että paavi aavisti myös viestinnän voiman pahan levitykseen, Louhimies sanoo.