Järjestöjen mukaan tuuli- ja aurinkovoiman suosiminen rajaa suurimman osan Suomessa tuotetusta päästöttömästä sähköstä paketin ulkopuolelle.
Teollisuuden etujärjestöt ja työmarkkinajärjestöt varoittavat, että EU:n kestävän rahoituksen paketti uhkaa nostaa päästöttömän sähkön tuotantokustannuksia ja rapauttaa vientiteollisuuden kilpailukykyä.
– On käsittämätöntä, että juuri kun kaikki toimialat ovat laatineet omat tiekarttansa hiilineutraaliuteen, EU on nostamassa päästöttömän sähkön kustannuksia, syyttää Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä tiedotteessa.
Kannanoton takana ovat Energiateollisuus, Kemianteollisuus, Metsäteollisuus, Teknologiateollisuus, Elinkeinoelämän keskusliitto ja SAK.
Järjestöjen mukaan tuuli- ja aurinkovoiman suosiminen rajaa suurimman osan Suomessa tuotetusta päästöttömästä sähköstä paketin ulkopuolelle.
Rajaukset voivat tarkoittaa käytännössä sitä, että tuuli- ja aurinkovoiman rakentamiseen ja ylläpitoon saa edullisempaa lainaa kuin muuhun päästöttömään tuotantoon. Muuta päästötöntä tuotantoa ovat muun muassa pääomavaltaiset ydinvoima ja vesivoima.
Järjestöt huomauttavat, että sähkön osuuden kasvattaminen teollisen tuotannon energialähteenä on ainoa tehokas tapa vähentää teollisuuden päästöjä.
EU-komission on määrä julkistaa lähipäivinä luonnoksen kestävyyskriteereistä ilmaston kannalta keskeisille investoinneille. Kestävyyskriteeristö on laajalla konsultaatiokierroksella seuraavat neljä viikkoa, jolloin sisältöön on mahdollista vaikuttaa, järjestöt patistavat.
– Hallituksemme on huolehdittava, että pääsemme hallituksen itsensä asettamiin ilmastotavoitteisiin edellyttämällä, että päästötöntä energiantuotantoa kohdellaan tasavertaisesti EU:ssa, sanoo Teknologiateollisuuden kestävän kehityksen johtaja Helena Soimakallio.
Sähkön kulutus kasvaa voimakkaasti
Teollisuuden eri toimialojen päästöjen vähentäminen tulee kasvattamaan sähkön kulutusta voimakkaasti. Esimerkiksi Kemianteollisuus on arvioinut oman alansa sähköntarpeen kasvavan jopa viisinkertaiseksi lähivuosikymmeninä.
Oman osansa tarvitsee myös sähköistyvä liikenne.
– Kohtuuhintainen sähkö on ollut vuosikymmeniä Suomen yksi keskeisistä kilpailuvalteista. Uusien ja nykyisten teollisten työpaikkojen turvaaminen on ensiarvoisen tärkeää, sanoo elinkeinoasioiden päällikkö Lauri Muranen SAK:sta.
Hänen mukaansa Suomi ei voi kilpailla matalapalkkamaiden kanssa työn hinnalla, mutta voi vaikuttaa muiden tuotantopanosten, kuten energian hintaan.
– Ei ole kestävää, jos kaikkea päästötöntä tuotantoa ei voi rahoittaa samoin ehdoin.