Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) vahvistaa MTV:n uutisille, että hän aikoo esittää kivihiilen käytön kieltämistä lailla vuodesta 2030. Rehn perustelee kieltoa hallitusohjelmalla ja ilmastotavoitteilla. Energiateollisuus pitää esitystä käsittämättömänä ja energiamarkkinoiden kannalta haitallisena.
2:38
Hallitus viimeistelee parhaillaan kansallista energia- ja ilmastostrategiaa. Elinkeinoministeri Olli Rehn kertoi tänään Helsingin Sanomissa, että kivihiili voidaan ehkä kieltää lailla vuodesta 2030 alkaen. Rehn paljasti MTV:n uutisille olevansa itse kivihiilen kieltävän lain kannalla.
– Hallitus harkitsee asiaa siinä vaiheessa kun tekee päätöksen energiastrategian selonteosta. Osaltani energia-asioista vastaavana ministerinä tulen tällaista kieltoa esittämään, vahvisti Rehn.
Energiateollisuus pitää kieltolakia haitallisena kilpailun ja koko energiasektorin toiminnan kannalta. Hiilen käytön täyskielto saattaa johtaa myös korvausvaatimuksiin.
– Tällainen kieltäminen on erittäin voimakas toimenpide, joka antaa hyvin vahvan singnaalin kaikille sijoittajille, että hallitus voi tehdä hyvin arvaamattomia ja äkkipikaisia päätöksiä minkä tahansa energiantuotantomuodon tai teollisuuden osalta, moitti Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä.
Ilmastotavoite taustalla
Energiateollisuuden mukaan hiilen käyttö vähenee koko ajan, eikä sitä ainakaan ilmastotavoitteiden takia tarvitse kokonaan kieltää. Elinkeinoministeri ja teollisuus ovat hiilenkieltolain tarpeesta täysin eri mieltä.
– Kyse on hallitusohjelman toteuttamisesta ja Suomen ilmasto- ja energiatavoitteiden saavuttamisesta, perustelee Rehn.
Rehnin mukaan kivihiili on ilmastotavoitteiden kannalta vahingollisin polttoaine. Kivihiilen käytön kielto voisi Rehnin mielestä myös luoda maailmalle kuvaa siitä, että Suomi on kestävän energiatalouden edelläkävijä.
– Tämmöisiä bränditemppuja näin tärkeillä asioilla ei pitäisi lähteä tekemään. Parannamme parhaiten maakuvaa sillä, että edistämme innovaatioita ja uusia teknologisia kokeiluja. Toivona toivon, että valtiolla riittäisi siihen rahaa ennemmin kuin korvauksiin yhtiöille hiilen käytön lopettamisesta, täräyttää energiateollisuuden Leskelä.
Kiistaa myös tuotantotuesta
Ministerillä ja teollisuudella on erimielisyyttä myös hallituksen kaavailemasta sähkön tuotantotuesta. Muun muassa tuulivoiman kohdalla tuki on sotkenut markkinoita ja tullut veronmaksajille kalliiksi.
– Tukijärjestelmät aiheuttavat valtavia muutoksia markkinoille. Kaiken lisäksi niitä aiotaan kohdistaa edullisimmille tuotantotavoille. Jos edullisimpia tuotantotapoja tuetaan, joudutaan hetken päästä tukemaan kaikkia ja koko tämä sähköntuotantojärjestelmä ajautuu silloin veronmaksajan syliin. Erittäin huono ajatus, tyrmää Leskelä.
Rehn myöntää, että tuet ovat aiheuttaneet ongelmia Suomessa ja muualla.
– En kuitenkaan sulje tuotantotukea kokonaan pois, kunhan se on kustannustehokasta ja teknologianeutraalia. Silläkin voidaan edistää uusiutuvan energian hankkeiden toteutumista, perustele Rehn.
Eduskunnalle energia- ja ilmastoselonteko annetaan marraskuun lopussa.
Juttua korjattu 17.8. kello 8.30: Juttuun 16.8.2018 virheellisesti lisätty tuore video on poistettu. Toimitus pahoittelee virhettä.