Teosto ja Youtube solmivat uuden sopimuksen – videopalvelussa voi jatkossakin kuunnella musiikkia

Teosto
Muun muassa Beyoncén, Eminemin ja Cheekin musiikkia sisältävät videot olivat viime marraskuun lopussa tovin blokattuina Suomen Youtubessa.
Julkaistu 02.02.2018 22:04
Toimittajan kuva

Visa Högmander

visa.hogmander@mtv.fi

@visahogmander

Teosto ja Youtube ovat uusineet sopimuksensa musiikin käytöstä Suomen Youtubessa. Tekijänoikeusjärjestön musiikintekijä- ja -kustantaja-asiakkaille maksetaan korvaus palvelussa kuunneltavasta musiikista.

Musiikintekijät ja -kustantajat voivat käyttää jatkossakin Googlen omistamaa videopalvelu Youtubea oman musiikkinsa jakelukanavana Suomessa.

Palvelun käyttäjät voivat siis edelleen nauttia haluamistaan musiikkia sisältävistä videoista.

– Olemme tyytyväisiä, että pääsimme sopimukseen musiikin käytöstä Youtubessa. Tavoitteemme on, että musiikintekijät ja -kustantajat saavat korvauksen, kun heidän musiikkiaan käytetään. Haluamme, että musiikkia on mahdollisimman paljon kuluttajien saatavilla ja että musiikin ystävät voivat nauttia musiikkisisällöistä mahdollisimman helposti, Teoston toimitusjohtaja Katri Sipilä kommentoi tiedotteessa.

– Sopimuksen uusiminen Teoston kanssa on tärkeä askel tavoitteessamme varmistaa arvonluonti musiikin tekijöille sekä paras mahdollinen kokemus suomalaisille kuluttajille, kommentoi Youtuben edustaja Sami Valkonen.

Tiedotteessa kerrotaan, musiikintekijöille ja -kustantajille kertyy tuloa, kun Youtuben kumppaniohjelmaan kuuluvissa videoissa esitetään mainoksia.

Youtube blokkasi musiikkisisällöt Suomessa

Videopalvelu Youtube piilotti marraskuun lopulla huomattavan osan musiikkitarjonnastaan Suomen rajojen sisällä olevilta käyttäjiltä.

Taustalla oli säveltäjien, sanoittajien, sovittajien ja musiikinkustantajien tekijänoikeusjärjestö Teoston ja Youtuben edellisen lisenssisopimuksen umpeutuminen.

Osapuolet eivät päässeet sopuun sopimuksen jatkamisen ehdoista.

LISÄÄ AIHEESTA:
Google vilautti isoa hauistaan

Kiistassa saavutettiin lopulta väliaikainen sopu, joten musiikkitarjonta suomalaisille palasi seuraavana päivänä.

– Omasta mielestämme emme pyytäneet mahdottomia. Youtuben kokonaiskäyttö on kasvanut kovasti, ja sen maksamat korvaukset ovat olleet pieniä. Halusimme säilyttää edes sen tason emmekä huonontaa sitä entisestään, kommentoi Teoston edustaja Markus Kaarto STT:lle.

Musiikin tekijöiden levyjen myynnistä saamien korvausten määrä on tunnetusti levymyynnin hiipumisen myötä 2010-luvulla romahtanut. Etenkin valtavirran ulkopuolella artistien elanto muodostuu entistä enemmän myös kaikesta muusta kuin levymyynti- ja radiosoittorojalteista.

Tuoreimmat aiheesta

YouTube