Närästääkö Spotifyn temppu sinuakin? Tällainen on sen kilpailija Tidal, jonka nimeen monet nyt vannovat

Osa striimauspalvelu Spotifyn käyttäjistä on loikannut Tidaliin sen jälkeen, kun ruotsalaisyhtiö kieltäytyi taipumasta muusikon vaatimuksiin.

Spotify joutui melkoisen myllytyksen keskelle, kun muusikko Neil Young vaati joko oman musiikkinsa tai yhdysvaltalaisen juontaja-koomikko Joe Roganin podcast-ohjelman, The Joe Rogan Experiencen, poistamista yhtiön palvelusta.

Spotify ei suostunut Youngin vaatimuksiin, joten lopputuloksena Youngin musiikki sai lähteä.

Youngin ja Spotifyn vääntö on saanut osan asettumaan muusikon puolelle. Suomessakin useat ihmiset ovat kertoneet sosiaalisessa mediassa lopettaneensa Spotify-tilinsä vastalauseena yhtiön toiminnalle ja siirtyneet kilpailijoiden leiriin.

Rogan on levittänyt ohjelmassaan koronarokote- ja rajoitusvastaisia puheita. Hän on esimerkiksi kehottanut nuoria välttämään koronarokotusta ja suositellut loislääkettä taudin hoitoon.

Hänen vieraanaan on myös käynyt myös koronarajoituksia vastustavia henkilöitä, kuten esimerkiksi tohtori Robert Malone, joka on verrannut rajoituksia natsien hirmutekoihin.

Malonen haastattelu ladattiin myös videopalvelu YouTubeen, josta se kuitenkin poistettiin. Malone on estetty pysyvästi myös Twitteristä.

– Nämä nuoret ihmiset uskovat, ettei Spotify koskaan esittäisi törkeän väärää tietoa. Valitettavasti he ovat väärässä. Tiesin, että minun oli yritettävä nostaa se esiin, Youngin kerrottiin aiemmin kirjoittaneen.

Young sai taakseen myös lääkäreitä ja tutkijoita. 270 heistä lähetti Spotifylle kirjeen, jossa ilmaisivat tukensa Youngille ja vaativat yhtiötä puuttumaan vaaralliseksi kuvaillun misinformaation levittämiseen.

Youngin musiikkia kuunteli kuukausittain Spotifyn kautta noin 6 miljoonaa kuuntelijaa.

Sittemmin Spotify on ilmoittanut lisäävänsä sisältövaroituksen kaikkiin koronavirusta käsitteleviin podcasteihinsa. Spotifyn toimitusjohtaja Daniel Ek kertoi sunnuntaina muutoksen tulevan voimaan muutaman päivän sisällä.

Spotify on myös kertonut poistaneensa yli 20 000 koronaan liittyvää podcast-jaksoa pandemian alusta lähtien, mutta Roganin podcastin se ei ole katsonut rikkovan ehtojaan tavalla, joka antaisi aihetta ohjelman poistamiseen.

Mikä Tidal?

Yksi Spotifyn kilpailijoista on Tidal. Nimi on Young-Rogan-kohun myötä vilahdellut myös suomalaisten sometileillä, sillä osa on ilmoittanut hylkäävänsä Spotifyn ja siirtyvänsä käyttämään Tidalia, joka keskittyy täysillä nimenomaan musiikkiin.

Tidalia on jo pitkään yritetty kaupata kuluttajille muun muassa Spotifyta paremmalla äänenlaadulla, mutta sen käyttäjämäärät ovat pysyneet melko vaatimattomina. Kun tarkastellaan vain maksavia asiakkaita, on Spotifylla maailman globaaleista musiikinstriimausmarkkinoista 31 prosentin osuus, kun taas Tidalin osuus on parin prosentin luokkaa.

Tidalin omisti aiemmin historian ensimmäinen hiphop-miljardööri Jay-Z, mutta sittemmin Tidal on siirtynyt yhdysvaltalaisen maksupalveluyhtiö Blockin haltuun. Blockin perustaja, omistaja ja toimitusjohtaja on Twitteriä perustamassa ollut ja yhtiötä johtanut Jack Dorsey.

Spotify kertoo, että sen valikoimissa on noin 70 miljoonaa kappaletta. Tidalin valikoima on jopa hieman parempi, sillä sen kirjastosta löytyy 80 miljoonaa biisiä.

Tidal tarjoaa kaksi eri tilausvaihtoehtoa. HiFi maksaa 9,99 euroa kuukaudessa, ja vielä parempaa äänenlaatua tarjoava HiFi Plus 19,99 euroa kuukaudessa. Kalliimman paketin hinnasta ohjataan pieni siivu artisteille, joita käyttäjä kuuntelee kaikkien eniten.

Tidal tarjoaa kuukauden ilmaisen kokeilujakson, mutta Spotifysta poiketen ei lainkaan täysin maksutonta versiota.

Spotify Premiumin hinta puolestaan on 10,99 euroa kuukaudessa. Korkean äänenlaadun tilausta ei ole tarjolla, mutta Spotify on vahvistanut sellaisen olevan tulossa.

Muita musiikin suoratoistopalveluja Spotifyn ja Tidalin lisäksi ovat muun muassa Apple Music, YouTube Music ja Deezer.

Lähteet: Tidal, Spotify, Tech Crunch, New York Post, NME

Lue myös:

    Uusimmat