Terrori-iskun uhka nousi korkeaksi Norjassa – näin Supo reagoi

AOP norja poliisi kuvitus
Norjan poliisijohto tiedotti nostaneensa uhka-arviota kohtalaisesta korkeaksi, joka on viisiportaisen asteikon toiseksi korkein porras.
Julkaistu 08.10.2024 16:39(Päivitetty 08.10.2024 18:22)
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

STT

Norjan turvallisuuspoliisi PST on nostanut terrori-iskun uhan arvionsa tasolle korkea, joka on viisiportaisen asteikon toiseksi korkein porras. Aiemmin terrori-iskun uhka Norjassa oli tasolla kohtalainen.

Tasoa nostettiin ensisijaisesti Lähi-idän jännittyneen tilanteen vuoksi. Turvallisuuspoliisin arvion mukaan suurin terrori-iskun uhka kohdistuu Israeliin tai juutalaisiin liittyviin kohteisiin.

Käytännössä terroriuhan tason nosto tarkoittaa muun muassa poliisin näkyvyyden ja partioinnin lisäämistä riskikohteissa sekä rajavalvonnan tiukentamista. Lisäksi poliisi suojaa riskialttiita tapahtumia ja kokoontumisia.

– Jatkossa kiinnitämme aiempaa enemmän huomiota siihen, että valtiolliset toimijat voivat käyttää rikollisverkostoja terroritekojen toteuttamiseen, poliisipäällikkö Benedicte Björnland sanoi turvallisuuspoliisin tiedotteessa.

Supo ei ole muuttanut uhka-arviotaan

Suojelupoliisi kertoi STT:lle seuraavansa tiivisti muiden Pohjoismaiden tilannetta ja tapahtumien mahdollisia heijastevaikutuksia Suomeen. Sen mukaan terrorismin uhka Suomessa on yhä tasolla kaksi eli kohonnut ja uhkatasoa arvioidaan jatkuvasti.

Supo korostaa, että jokaisen maan tilanne on omanlaisensa eikä toisen maan tilanne ei ole suoraan verrattavissa edes naapurimaahan, vaikka terroristinen toiminta ja verkostot tyypillisesti ylittävätkin valtioiden rajat.

–  Lähi-idän konflikti on voimistanut nopeasti terrorismin uhkaa Euroopassa. Gazan tilanne sekä radikaali-islamististen terroristijärjestöjen propagandassa esiintyvät kehotukset kostoiskuihin voivat inspiroida vahingontekoihin tai väkivallantekoihin etenkin Israelia tai juutalaisia edustaviin kohteisiin. Myös muslimeihin kohdistuva ja väkivaltaan kehottava vihapuhe on lisääntynyt länsimaissa Hamasin hyökkäyksen jälkeen, kommentoi supon viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Milla Meretniemi STT:lle sähköpostitse.

Tuoreimmat aiheesta

Terrorismi