Erilaisten terveyteen liittyvien sivustojen lisääntymisen myötä oman terveydentilan seuraaminen on helpottunut, ja näin ollen myös lisääntynyt. Lääkäri Tapani Kiminkisen mukaan tällä on vaikutuksia myös sairauksien toteamiseen lääkärissä.
Terveyssivustoja on paljon, ja niiden välillä on eroja. Tapani Kiminkisen mukaan hyviin sivustoihin, kuten Terveyskirjastoon, tutustuminen voi jopa auttaa lääkäriä.
Huonona puolena nettidiagnosoinnissa Kiminkinen näkee sen, että potilaalle voi syntyä vahva käsitys siitä, mikä häntä vaivaa. Hoitohenkilökunta voi kokea, että kaikki on kunnossa, mutta potilas ei välttämättä itse näe asiaa samalla tavalla.
Tällaisissa tilanteissa vie paljon aikaa vakuuttaa henkilölle, että tämä on kunnossa. Kiminkisen mukaan asian ei tulisi mennä näin.
– Erilaisten yhdistysten sivut voivat vahvistaa tällaista toimintaa. Silloin me lääkärit olemme todella vaikeuksissa. Ihmiset jättävät pois heille määrättyjä lääkkeitä tai vastaavasti alkavat syödä lääkkeitä, vaikka olisivat terveitä. Tällaisia ihmisiä on joutunut jopa sairaalahoitoon.
Omaa terveydentilaa kannattaa seurata
Kiminkinen kuitenkin muistuttaa, että turhia käyntejä ei ole, mutta vastaanotolle tullaan usein väärään paikkaan. Tullaan päivystykseen, kun voitaisiin mennä päivävastaanotolle.
– Jos ihminen huolestuu niin paljon itsestään, että hän tuntee tarvetta tulla lääkäriin, on sinne silloin hyvä mennä. On hyvä saada asiasta asiantuntijan arvio, Kiminkinen kertoo.
Kiminkisen mukaan vakavatkin sairaudet voivat alkaa pienillä oireilla. Tämän vuoksi maallikko ei pysty aina itse sanomaan, onko hänellä vain esimerkiksi flunssa, vai onko kyse jostain suuremmasta taudista. Useimpien yleisten oireiden, kuten väsymyksen tai hieman nousseen lämmön taustalla voi olla melkein mitä tahansa.
”Maalaisjärki tuntuu katoavan”
Kiminkisen mukaan myös sairauksista puhuttaessa esille nousee tasaisin väliajoin muoti-ilmiöitä. Kiminkinen muistelee, että hänen lapsuudessaan kaikki taudit johtuivat seleenin puutteesta. Uusimpia sairaustrendejä ovat olleet esimerkiksi amalgaamikeskustelu, huono sisäilma, D-vitamiinin puute, mykoplasma, punkkisairaudet sekä viimeisimpänä kilpirauhasen vajaatoiminta.
Vaikka tieto sairauksista ja niiden hoidosta on lisääntynyt, ongelmat eivät ole välttämättä vähentyneet.
– Tuntuu hullulta, että kun ihmisillä on aiempaa enemmän tietoa, maalaisjärki tuntuu katoavan. On hävinnyt käsitteet normaalius ja sairaus, jotka opetettiin ennen kansakoulussa, Kiminkinen kertoo.