Juuso huomauttaa, että ympärivuorokautisessa hoivassa tällä hetkellä olevista yli 90 prosenttia on vakavasti muistisairaita.
Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) huomauttaa, että vaikka hoitajamitoitusta vanhusten ympärivuorokautisessa hoivassa laskettaisiin, tulee ihmisten hoidontarve täyttää.
– Vaikka lain tasolla se minimi laskettaisiinkin, niin uskon, että esimerkiksi aluehallintovirastot voisivat edelleenkin vaatia mitoituksen nostamista, koska palvelutarve täytyy kuitenkin tyydyttää, Juuso sanoo STT:n haastattelussa.
Hän huomauttaa, että ympärivuorokautisessa hoivassa tällä hetkellä olevien hoidontarve on todella suuri.
– Minun kuulemani luku on, että yli 90 prosenttia heistä on vakavasti muistisairaita. He ovat myös monisairaita henkilöitä, on erilaisia verenpainetauteja, diabetesta, neurologisia sairauksia, tuki- ja liikuntaelinsairauksia ynnä muuta. Eli hoito on erittäin vaativaa.
Juuson mukaan tällä hetkellä selvitetään hallitusohjelman kirjauksen mukaisesti, onko jotakin sellaista teknologiaa, joka voitaisiin laskea hoitajamitoitukseen.
– Jos sen lisäksi halutaan hoitajamitoitusta laskea, niin se on tietenkin arvovalinta tältä hallitukselta. Myös siltä kannalta, että saadaanko hoitajavähennyksellä lisättyä ympärivuorokautisen hoivan paikkoja, koska tarve on aivan valtava.
Orpo suhtautunut mitoitukseen kriittisesti
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) mainitsi pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina hoitajamitoituksen osana normeja, joita tullaan tarkastelemaan säästöpäätöksiä tehtäessä hallituksen kehysriihessä ensi viikolla.
– Olen ollut hyvin kriittinen jo vuosia näin korkeisiin hoitajamitoituksiin, koska siinä on ollut se ongelma, että hoitajia ei ole riittävästi. Juuri niin kuin varoitettiin aikanaan jo vuosia sitten, se on johtanut tilanteeseen, jossa hoitajapula on itse asiassa vain kasvanut. Koska lakisääteiset mitoitukset ohjaavat hoitajia nyt yhteen hoidon muotoon ja se pula on aivan valtava siellä muualla.
Ympärivuorokautisen hoivan hoitajamitoitus on ollut huhtikuusta lähtien 0,65 työntekijää jokaista asiakasta kohden.
Mitoituksen on määrä nousta 0,7 työntekijään asiakasta kohden, mutta nykyinen hallitus lykkäsi mitoituksen kiristymistä vuoden 2028 alkuun.
Mitoitusta on nostettu asteittain. Vuonna 2020 se oli vähintään 0,5.