Testi: Microsoft Surface Book – hyvän tietokoneen pilaa sen hintalappu

Julkaistu 11.05.2017 16:00
Toimittajan kuva

Janne Laakso

janne.laakso@mobiili.fi

@LaaksonJanne

Microsoftin Surface Book on mielenkiintoinen laite. Kahden viikon testin jälkeen en oikein osaa sanoa, pidänkö siitä vai en. Tai siis tarkalleen ottaen pidän, mutta testilaitteen ohjehinta, 2799 euroa, tuntuu suorastaan poskettomalta. Siksi laite aiheuttaa ristiriitaisia tuntemuksia.

Testasin Surface Bookin i7-versiota Performance Base -herkuilla. Kyseessä on viime syksynä esitelty tehoversio vuotta aiemmin julkaistusta Surface Bookista, ja eroina perusversioon ovat Intel Core i7 -suoritin, erillinen näytönohjain sekä isompi akkukapasiteetti. Halvemmalla tietysti pääsee, kun valitsee i5-suorittimella varustetun version, jonka hinnat alkavat 1699 eurosta. Tuolloin joutuu tosin hieman tinkimään laskentatehosta, graafisesta suorituskyvystä ja akkukestosta, mutta monet Surface Bookin erikoisuuksista ovat silti edelleen käytettävissä.

Surface Book on Microsoftin oma kannettava tietokone, jonka ehkäpä silmiinpistävin tunnusmerkki on näytön erikoinen saranointi. Haitarimainen sarana jää hauskasti mutkalle, kun laitteen taittaa kiinni. Ja kyllä, jos jalassa on shortsit ja Surface Book sylissä, voivat säärikarvat mennä kivuliaasti saranan väliin, kun koneen avaa. Saranan lisäksi Bookin ulkonäköä määrittelee kosketusnäyttö, joka on irroitettavissa saranasta ja toimii myös irrallisena Windows 10 -tablettina.

Pääosin Surface Book on oikein hyvä läppäri. Akkukesto on mainio, erityisesti Performance Base -mallin isojen akkujen kanssa, ja laitteessa on paljon hyviä ominaisuuksia. Kyseessä on selkeästi premium-luokan läppäri, jonka kotelointi on tukevaa magnesium-seosta, muotoilu yksinkertaisen tyylikästä ja laitteesta löytyy kaikki herkut, kuten taustavalaistu näppäimistö.

Tuntuma

Surface Book ei ole erityisen siro kannettava. Alaosa näppäimistöineen vastaa tyypillistä ultrakannettavaa, mutta näyttö on huomattavan paksu. Näyttö periaatteessa on itsenäisesti toimiva tabletti suorittimeen ja akkuineen, joten myös mitoitus on sen mukainen. Näyttöä reunustavat tuuletusaukot, ja raskaammassa käytössä alkaa koneen sisältä kantautua suorittimen tuulettimen humina ja näytön reunus hönkii lämmintä ilmaa ympärilleen.

Sen lisäksi, että laitteen näyttö on perusläppärin näyttöä paksumpi, tekee erikoinen saranaratkaisu laitteesta hieman pullukan kokoontaitettuna. Performance Base -mallissa näppäimistöosa on itse asiassa hieman perusmallia korkeampi takalaidastaan, mutta saranan ilmaraon ansiosta paksumpi alaosa toimii ilman muutoksia saranointiin. Laitteen sisälle on sovitettu myös tämän kokoluokan laitteeseen nähden kohtuullisen järeä akusto, joten aivan kevytkään laite ei ole. Erityisen kevyttä ja helposti mukana kulkevaa läppäriä etsivälle Surface Book ei välttämättä olekaan oikea ratkaisu.

Näytön voi kääntää ympäri, jolloin laite taittuu ”teltaksi”.

Paksu näyttö sisuskaluineen vaikuttaa myös laitteen tuntumaan sitä käsitellessä. Perusläppärissä näyttö on ohut ja kevt, jolloin laitteen painopiste on alhaalla, mutta Surface Bookia sylissä pidellessä huomaa helposti, että painopiste on korkealla. Tämä ei ole suurin suuri ongelma, mutta vaikuttaa jonkin verran laitteen käsittelyyn.

Käyttötuntuma laitteessa on mainio. Näppäimistön liikeradat ovat lyhyet ja näppäintuntuma ehkä hieman pehmeä, mutta läppäreihin tottuneena kirjoitin Bookilla aivan hyvillä mielin. Näppäinten taustavalaistus on toteutettu hieman puolivillaisesti. Taustavalo näyttää tulevan näppäimen keskeltä, mutta kirjainmerkinnät sijaitsevat näppäinten yläkulmassa, jolloin taustavalo ei valaise merkintöjä kunnolla. Näppäimistöä yläpuolelta katsellessa tämä ei näy, mutta peruskäytössä, eli hieman viistosta katsellessa, merkit jäävät osittain pimentoon.

Näytön irroitusta varten on näppäimistössä painike.

Ohjauslevy Bookissa ei tuntumaltaan ole läppärimarkkinoiden kärkeä, muttei kyllä huonoinkaan. Pääosin sen käyttö oli kuitenkin kohtuullisen miellyttävää. Haamukosketuksia levy ei ottanut, eli niiltä osin kalibrointi oli kunnossa, mutta aivan niin tarkka ja viiveetön levy ei ollut, kuin tässä hintaluokassa ehkä odottaisi.

Surface Bookin mukana tulee myös ohjauskynä, jolla saa ilon irti Windows 10:n sisäänrakennetuista Windows Ink -rajapinnoista. Kynän tuntumaa pystyy hieman muuttamaan kärkeä vaihtamalla, mutta peruskärjelläkään ei tuntumassa isompaa valittamista ollut. Kämmentunnistus toimii hyvin, eli kynää käyttäessä voi kämmentä lepuuttaa näytöllä huoleti. Kiiltäväpintainen näyttö ja hiuksenhieno viive tekivät kuitenkin hyvin selväksi, että kynällä piirretään ja kirjoitetaan diginä tietokoneen näytölle. Itse en voisi kuvitella tekeväni kynällä mitään kovin tarkkaa piirtämistä, mutta toisaalta en muutenkaan ole erityisen harjaantunut piirtämisessä tai digigrafiikassa. Luonnosteluun ja esimerkiksi nopeaan muistiinpanojen kirjoittamiseen kynä tietysti sopii hienosti.

Pääosin laitteen laatuntuma oli hyvä ja esimerkiksi näytön kiinnitys saranaan vaikutti luotettavalta. Kuitenkin, jos kone pääsi heilahtamaan näytön ollessa pystyssä, pienoinen huojuminen ja natina tekivät selväksi, että näyttö on pikakiinnitteinen. Kyseessä tosin lienee enemmän ominaisuus kuin varsinainen vika tai heikkous.

Kynä kiinnittyy laitteen sivuun magneetilla. Kiinnitys ei ole järin tukeva, eli laitetta laukkuun pakattaessa kannattaa kynä pakata erilliseen taskuun.

Käyttö

Microsoftin Surface Book käyttää Windows 10 -käyttöjärjestelmää, niin hyvässä kuin pahassa. Testilaitteeseen oli myös juuri asennettu uusi Creators Update -päivitys, mikä saattoi selittää lievää bugisuutta. Aivan virheettömästi Windows 10 ei laitteessa toiminut, ja jotkin sovellukset saattoivat satunnaisesti jumitella tai jopa jättää kokonaan avautumatta siihen asti, että laite jälleen käynnistettiin uudelleen. Windowsin käyttäjälle tämä tuskin on uutta.

Surface Book sisältää kaksin kappalein web-kameroita, ja etukameraa voi käyttää myös Windows Hello -sisäänkirjautumiseen kasvojentunnistuksen avulla. Kasvojentunnistus toimi kiitettävän nopeasti ja pääosin luotettavasti, mutta aivan aukotonta sen toiminta ei ollut. Varsin mukava ja käyttöä helpottava ominaisuus tuo kasvojentunnistus kuitenkin on.

Bookin akkukestoa voi pitää hyvänä. Microsoft ilmoittaa Performance Base -versiolle akkukestoa jopa 16 tuntia, mutta hyvin usein valmistajien ilmoittamat lukemat ovat joko optimistisia tai todella optimistisia. Omassa testissäni Bookin akku jaksoi kuitenkin vaivatta pitkiäkin työpäiviä, ja YouTube-videota laite jaksoi pyörittää yhtäjaksoisesti noin 12 tuntia, joten Microsoftin ilmoittama lukema ei ole aivan tuulesta temmattu. Akkestoa arvioidessa tulee muuten huomioida, että Surface Book sisältää kaksi akkua, joista toinen on tablettiosassa ja toinen näppäimistöosassa. Pelkällä tabletilla ei siis pääse 16 tunnin lukemiin.

Kaiken kaikkiaan Surface Book vaikutti oikein hyvältä laitteelta. Tavanomaiseen toimistotyöskentelyyn sopisi edullisempi i5-versio, mutta enemmän potkua ja esimerkiksi graafista suorituskykyä tarvitsevalle sopivampi valinta olisi Performance Base -versio, jonka sisuksista löytyy Nvidian erillinen näytönohjain.

Ominaisuus, jota Applen uusissa MacBook Pro -malleissa ei enää ole; magneetilla kiinnittyvä latausjohto.

Tulee tietysti pitää mielessä, että GeForce GTX 965M on läppäriluokan näytönohjain, eikä sitä ole mielekästä rinnastaa pöytäkoneiden tai pelikäyttöön tehtyjen läppäreiden näytönohjaimiin. Esimerkiksi Forza Motorsport 6: Apexia pelattaessa täytyi grafiikka-asetukset pitää melkoisen alhaalla, jos halusi ruudunpäivityksen pysyvän kohtuullisessa 30 ruudun sekuntinopeudessa. Joka tapauksessa Nvidian läppärikäyttöön tehty näytönohjain kuitenkin pesee Intelin suorittimien sisäänrakennetut näytönohjaimet mennen tullen.

Microsoftin Surface Bookin eri versiot Suomessa.

Kaikkinensa Surface Book on mainio laite, mutta on sillä myös hintaa, sillä huippumalli maksaa lähes 4000 euroa. Muutaman satasen ”markettiläppäreihin” Bookia ei kannata verrata, vaan parempia verrokkeja ovat esimerkiksi Applen MacBook Pro ja muut vastaavat premium-luokan laitteet. Surface Book ei myöskään ole pelkkä läppäri, vaan irroitettavan kosketusnäytön ansiosta se toimii myös puhtaasti tablettina.

Kova hinnan ohella Surface Bookin heikkoudeksi voi laskea sen, että laite tuli Suomen markkinoille kovin myöhään, puolitoista vuotta ensiesittelynsä jälkeen. Lisäksi tässä vaiheessa tilannetta monimutkaistaa se, että Microsoft ehti juuri esitellä myös Surface Laptopin, jonka toimitukset alkavat kesäkuun puolivälissä. Surface Laptop on toki hieman eri luokan laite kuin Surface Book, sillä siitä esimerkiksi puuttuu irroitettava, tablettina toimiva näyttö.

Surface Book on erikoinen, mutta pääosin varsin laadukas laite. Kaikille se ei missään nimessä sovi, varsinkaan hintansa vuoksi, eivätkä kaikki lämpene Windowsille käyttöjärjestelmänä. Jos kuitenkaan hinta ei ole ongelma ja laitteen ominaisuuksille on käyttöä, voi Surface Bookia suositella.

Tuoreimmat aiheesta

Digi