Paetongtarn Shinawatra on Thaimaan historiassa toinen nainen pääministerin virassa. Hän on myös maan nuorin pääministeri tähän mennessä.
Thaimaassa maan parlamentti on äänestänyt uudeksi pääministeriksi Paetongtarn Shinawatran, 37. Hänestä tulee maan toinen naispääministeri ja maan nuorin pääministeri.
Uusi pääministeri tulee poliittisesti vaikutusvaltaisesta perheestä. Sekä hänen isänsä että tätinsä ovat toimineet aiemmin pääministerinä.
Etenkin isä Thaksin Shinawatra on ollut keskeinen hahmo Thaimaan politiikassa.
Thaimaan poliittinen tilanne epävakaa
Shinawatra nousee pääministeriksi sen jälkeen kun edellinen pääministeri Srettha Thavisin erotettiin virastaan. Maan perustuslakituomioistuin katsoi äänin 5–4 Sretthan rikkoneen eettisiä sääntöjä nimittäessään hallitukseensa ministeriksi rikoksesta tuomitun ihmisen.
Lue myös: Thaimaan pääministeri erotettiin virastaan
Perustuslakituomioistuimen päätös on saanut arvostelua ihmisoikeusjärjestöiltä. Human Rights Watchin Aasian-varajohtaja Phil Robertson tuomitsi päätöksen ja sanoi perustuslakituomioistuimen olevan maan konservatiivisen eliitin hallitsema elin, joka tuhoaa päätöksillään Thaimaan demokratiaa.
Thaimaa on kärsinyt koko 2000-luvun poliittisesta epävakaudesta, vallankaappauksista ja pääministerien syrjäyttämisistä.
Maan politiikkaa on leimannut pitkään jatkunut köydenveto populististen puolueiden sekä armeijan tukeman konservatiivisen ja monarkiaa tukevan valtaeliitin välillä. Myös Shinawatran perhe on ollut keskeinen osa taisteluita.
Uusi pääministeri tunnetaan Thaimaassa lempinimellä Ung Ing. Hän on opiskellut hotellijohtamista Britanniassa. Tämän jälkeen hän avioitui lentäjän kanssa. Pariskunnalla on kaksi lasta.
Taustalla isän varjo ja vaikutusvalta
Shinawatran isä Thaksin Shinawatra on paitsi keskeinen hahmo Thaimaan politiikassa myös miljardööri ja entinen jalkapallojoukkue Manchester Cityn omistaja.
Onkin pohdittu, miten paljon isä-Shinawatra vaikuttaa taustalla tyttärensä tuleviin päätöksiin.
Populistiseksi kuvattu Thaksin Shinawatra uudisti Thaimaan politiikkaa 2000-luvun alussa, mikä toi hänelle kannatusta etenkin maaseudulla.
Politiikka toi hänelle myös vastustajia. Thaimaan konservatiivinen valtaeliitti ei lämmennyt kahdet vaalit voittaneelle Shinawatralle, vaan piti tämän politiikkaa autoritaarisena, epävakaana ja korruptoituneena.
Maan armeija syrjäytti isä-Shinawatran vuonna 2006. Kaksi vuotta tämän jälkeen hän lähti maanpakoon, mutta palasi Thaimaahan viime vuonna. Hän kommentoi Thaimaan asioita aktiivisesti myös maanpaossa ollessaan.
Juttua päivitetty 16.8.2024 kello 9.25 kauttaaltaan STT:n tiedoilla.