Marjanpoiminta-ala ja varsinkin thaimaalaiset marjanpoimijat ovat herättäneet jo pidempään kiivasta keskustelua Suomessa.
Viime aikoina ala on ollut kohun keskellä. Kahta marjanpoimintayritysten johtohenkilöä vastaan on nostettu kymmeniä syytteitä ihmiskaupasta liittyen Suomeen töihin tulleisiin aasialaisiin poimijoihin.
Tilanne sai uuden käänteen viikko sitten, kun ulkoministeriö kertoi jäädyttävänsä turistiviisumien myöntämisen Kaakkois-Aasiasta saapuville marjanpoimijoille. Thaimaalaiset marjanpoimijat ovat tulleet Suomeen nimenomaan turistiviisumeilla.
Lue myös: Kauppaketjut ja Valio jatkaneet marjojen hankkimista ihmiskauppasyytöksien kohteena olevilta yrityksiltä
Jatkossa thaipoimijoiden olisi tultava Suomeen työsuhteisina, mikä ei alan yrittäjien mielestä tulisi toimimaan.
Nyt alan ihmisoikeusriskeihin etsitään lääkkeitä Reilun kaupan johdolla. Reilu Kauppa Ry:n toiminnanjohtaja Janne Sihvonen kertoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa palanneensa juuri eilen Thaimaasta, jossa hän oli tutustumassa Suomessa olleisiin marjanpoimijoihin.
Hän kertoo nähneensä Thaimaassa kolikon molemmat puolet niistä teemoista, joista on puhuttu paljon julkisuudessa.
– Toisaalta näin poimijoita, jotka ovat olleet pettyneitä poimintaan Suomessa – työoloihin ja toimeentuloon. He ovat kokeneet, että se ei ole ollut sitä, mitä on sovittu ja ovat jopa velkaantuneet.
– Sitten tapasin myös poimijoita, jotka ovat olleet tyytyväisiä poimintaan ja saamiinsa tuloihin. He ovat kouluttaneet lapsiaan ja maksaneet lainoja tai laajentaneet taloa. He ovat taas hyvin shokissa ja huolissaan siitä, että tarkoittaako tämä sitä, että he eivät pääse tulemaan ensi kesänä Suomeen.
Lue myös: Mustikkakeitto voi loppua kaupasta, jos Suomen marjayritykset eivät saa poimijoita Thaimaasta
Sihvonen toteaa ulkoministeriön vaativan poimijoiden työsuhteisuutta sillä ajatuksella, että sillä taklattaisiin tuotannossa havaittuja ihmisoikeusriskejä.
– Itsekin toki ajattelen niin, että työsuhteisuus on lähtökohtaisesti turvallisempi ratkaisu poimijan näkökulmasta, Sihvonen kommentoi.
Marjayrittäjä: Linjaus iso kolaus
Marja Botnia Berriesin toimitusjohtaja Tommy Gustafssonin mukaan ulkoministeriön linjaus on ollut iso kolaus.
– Ehkä hämmennys olisi paras sana kuvailemaan tilannetta. Tässä on herännyt iso liuta kysymyksiä, mutta vähän vastauksia, että miten tämä tulee etenemään, kommentoi Gustafsson.
Parikymmentä vuotta thaimaalaisia poimijoita työllistänessä yrityksessä alan ongelmia pidetään surullisina, mutta yrityksen mielestä pari mätää omenaa ei saisi valua koko alan laariin.
– Asia on tietysti hyvinkin ikävä eikä ole millään tavalla tuonut positiivisuutta toimialalle. Olisi toivonut, että voidaan suhteuttaa tilanne ja tehdä järkeviä ratkaisuja, eikä hosuta jollain työsuhteella, joka on mielestäni täysin mahdoton toteuttaa, Gustafsson kritisoi.
Gustafssonin mukaan työsuhteisuus romahduttaisi thaimaalaisten poimijoiden tulot, kun työtä ei voisi enää tehdä lyhyen satokauden ajan vapaasti työajoista välittämättä.
Hän painottaa, että suomalaisista metsämarjoista noin 90 prosenttia on päätynyt kauppoihin thaimaalaisten käsien kautta. Tulevan syksyn satokausi, eli kotimaisten marjojen saaminen suomalaisten aamupuuroihin on hänen mukaansa vaarassa.
– Mielestäni työsuhteisuus tarkoittaa, että tänne ei saavu yksikään thaimaalainen. Sehän tarkoittaa, että niitä kotimaisia marjoja ei ole saatavilla tänä vuonna.
Sivunen kertoo puolestaan ymmärtävänsä yrittäjän huolen ja sen, että muutos tulee melko viime tingassa.
– En itse ehkä ajattelisi, että missän nimessä (thaimaalaisia poimijoita) ei tule. Onhan niitä työsuhteisia marjanpoimijoita muissakin maissa. Aikaa tässä on kovin vähän sekä yrittäjän, että myös poimijoiden kannalta.
– Aikataulu on hankala ja ajattelisin, että perusteet tälle muutokselle olisivat voineet ehkä olla jo aikaisemminkin olemassa, Sivunen sanoo.
2:07