Järkyttynyt marjayrittäjä: Tuleva kausi on menetetty, jos ei saada Thaimaasta poimijoita

2:07imgUlkoministeriö keskeyttää turistiviisumien myöntämisen kaakkoisaasialaisille marjanpoimijoille
Julkaistu 15.03.2024 20:44
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Lähes 40 vuotta marjayrittäjänä toimineelle Petri Lehtiniemelle on suuri järkytys, että ulkoministeriö ei myönnä tänä vuonna enää luonnonmarjapoimijoille turistiviisumeita.

– Kyllä tämä oli järkytys. Olen yllättynyt, miten äkillisesti linja muuttui ja viisumien myöntäminen keskeytettiin, Petri Lehtiniemi toteaa MTV Uutisille.

Lehtiniemi kertoo, että vielä joulukuussa ministeriöstä kerrottiin, että poimijat voivat tulla Suomeen nykyisen marjalain mukaisesti turistiviisumilla.

Viime vuonna Suomessa luonnonmarjoja ovat poimineet pääosin noin 2 000 thaimaalaista turistiviisumilla. Vuonna 2022 poimijoita tuli maahan peräti 4 000.

– Kyllä se tuleva kausi on menetetty, jos ei saada Thaimaasta poimijoita. Ei siihen ei löydy saman verran poimijoita tilalle muualta, Lehtiniemi huokaa.

Ulkoministeriö keskeytti viisumien vastaanoton

Ulkoministeriö on päättänyt keskeyttää luonnonmarjanpoimijoiden Schengen-viisumihakemusten vastaanoton Thaimaassa. 

Keskeytys koskee kaikkia hakijoita Suomen Bangkokin suurlähetystön toimipiiriin kuuluvissa maissa: Thaimaassa, Kambodzhassa ja Myanmarissa.

Lehtiniemi on tällä hetkellä Thaimaassa ja on jo ehtinyt palkata tulevalle kesälle 350 poimijaa.

– Toivoisin, että voitaisiin viranomaisten kanssa neuvotella ja saataisiin tuleva kausi ja marjat poimittua metsistä. Tämä kausi pitäisi saada pelastettua.

Lue myös: Ulkoministeriö: Thaimaalaisille marjanpoimijoille ei myönnetä viisumeita kesäksi

Voivat tulla työviisumilla

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan luonnonmarjapoimijat voivat tulla Suomeen kesällä työviisumilla, jolloin heihin sovelletaan työlainsäädäntöä ja vähintään kuukaudessa 1400 euron minimipalkkaa.

– Kyllä poimija voi tämän verran ansaita, mutta siinä tulee varmaan poimijallekin verovelvoitteita. Metsämarjanpoimintaa ei voi verrata marjatilalla yhdessä kohdassa tapahtuvaan marjapoimintaan, Lehtiniemi sanoo.

Lehtiniemi kuvaa eroa siten, että metsässä joudutaan siirtymään paikasta toiseen.

– Miten tässä voidaan työaikalakia noudattaa? Ei kai tähän voi ruveta, jos ei voi lakia noudattaa? Luonnonmarjapoimintaa tarvitaan soveltava ratkaisu, että myös poimija pärjää.

Muut marjanpoimijat tulevat Suomeen kausityöntekijöiden viisumilla.

– Työsuhteisesta poiminnasta on keskusteltu useita vuosia. Kyllä thaipoimijat on sitä mieltä, että tämä nykyinen malli on parempi kuin työsuhde, sillä Thaimaasta tulla tänne tienaamaan.

Lue myös: Polarican ex-toimitusjohtajalle syytteet 77 törkeästä ihmiskaupasta

Satoja uhreja

Ulkoministeriön mukaan marjayrityksissä törkeää ihmiskauppaa koskevat syytteet ja epäilyt käsittävät yhteensä satoja uhreja. 

Lehtiniemi ei vielä halua heittää kirvestä kaivoon eikä peru vielä työntekijöiden tuloa Suomeen.

– Meillä yrittäjillä on se tunne, että nyt syyllistetään koko marja-ala muutaman yrityksen ihmiskauppaepäilyiden takia. Meillä on paljon rehellisiä marjayrityksiä.

TEM ja muut viranomaiset valvovat marjayrittäjiä.

– Näkisin, että marja-alalla on jatkuvuutta, kunhan panostamme tulevaisuuteen. Sellainen yritys, joka haluaa toimia alalla, hoitaa asiat kuntoon.

Uusi marjalaki on tekeillä ja sen on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2025. Lain pohjaksi työ- ja elinkeinoministeriön asettama työryhmä ja Pellervon taloustutkimus tekevät selvityksen kevään aikana, miten luonnonmarjapoimijoiden asema turvataan paremmin tulevaisuudessa.
 

Tuoreimmat aiheesta

Työ