The Insider: Venäjän videot Kurskin taisteluista paljastuivat joksikin aivan muiksi

Kuvakaappaus videolta, jonka Venäjän puolustusministeriö julkaisi ja maan valtionmedia Ria Novosti jakoi.
Kuvakaappaus videolta, jonka Venäjän puolustusministeriö julkaisi ja maan valtionmedia Ria Novosti jakoi.Venäjän puolustusministeriö / Ria Novosti
Julkaistu 12.08.2024 10:47
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Ukrainan sodasta julkaistuissa videoissa on usein epäselvyyksiä.

Ainakin osa Venäjän puolustusministeriön väitetysti Kurskin taisteluista julkaisemista videoista on osoittautunut muualla kuvatuiksi tai vanhoiksi.

Videoista kertoo tutkivaan journalismiin erikoistunut The Insider.

Venäjän valtionmedia Ria Novosti jakoi 10. elokuuta maan puolustusministeriön videon, jossa väitettiin näkyvän, miten venäläiskopteri hyökkää ukrainalaisjoukkoja vastaan Kurskin alueen rajaseudulla.

Todellisuudessa video on kuvattu Itä-Ukrainassa Kreminnassa ja Tshasiv Jarissa, The Insider kirjoittaa. Molemmilla paikkakunnilla on käyty raskaita taisteluita kuluvan vuoden aikana.

Päivää aikaisemmin 9. elokuuta Venäjän puolustusministeriö julkaisi videon Venäjän ilmavoimien toiminnasta.

Videon saatetekstissä väitettiin, että Venäjän Su-34-monitoimihävittäjä hyökkäsi FAB-3000-pommilla ukrainalaisjoukkoja vastaan, jotka olivat Ukrainan Sumyn alueella, joka sijaitsee Kurskin lähellä.

Video ei kuitenkaan kuvasta tällä hetkellä olevia taisteluita, sillä se on julkaistu ensimmäistä kertaa jo 14. heinäkuuta Venäjän valtionmedia Tassin toimesta, The Insider toteaa.

Kyse ei ole suinkaan ensimmäisestä kerrasta, kun Ukrainan sodasta julkaistut videot ovat osoittautuneet joksikin muuksi kuin mitä niiden on väitetty olevan.

Esimerkiksi sodan alussa julkaistiin valtava määrä vanhaa videomateriaalia, jonka väitettiin kuvastavan Venäjän tuolloin juuri alkanutta suurhyökkäystä. Materiaalista ei ollut pulaa, sillä Venäjä ja Ukraina ovat taistelleet jo vuodesta 2014.

Sittemmin on julkaistu paljon myös videoita, joiden kuvausaikaa ja -paikkaa ei ole kerrottu. 

Sekä Venäjä että Ukraina julkaisevat jatkuvasti videoita, jotka ovat raskaasti leikattuja. Näin ollen niistä on hyvin vaikea päätellä, liittyvätkö esimerkiksi kuvissa näkyvä tykinlaukaus ja sitä seuraava tuho millään tavalla toisiinsa.

Ukrainan hyökkäys Kurskin alueelle alkoi tiistaina 6. elokuuta. Aluksi Venäjä kuvaili hyökkäystä "sabotaasi- ja tiedusteluoperaatioksi", mutta sittemmin on selvinnyt, että Ukraina on tiettävästi lähettänyt alueelle tuhansia sotilaita ja raskasta kalustoa.

Ukrainalaisjoukot ovat edenneet Kurskin alueella noin 25–30 kilometrin syvyyteen. Laajemmin Kurskin alueen taisteluista ja mahdollisista tulevaisuuden näkymistä voi lukea alla olevasta linkistä.

Lue myös: "Putinin nöyryyttäminen ehkä riskin arvoista" – Kenraali kertoo, miten hyökkäys Kurskiin jatkuu

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota