Lehden mukaan sen haltuunsa saamat dokumentit vuosilta 2008–2017 osoittavat, että Nokia on tiennyt mahdollistavansa Venäläisen vakoilujärjestelmän.
Nokia on ilmoittautunut vetäytyvänsä Venäjän markkinoilta Ukrainan sodan takia. Yhtiön toimittamat laitteet ja ohjelmistot jäävät kuitenkin maahan, The New York Times kirjoittaa.
Venäjällä on käytössä SORM-järjestelmä, mikä mahdollistaa matkapuhelinverkon kautta tapahtuvan vakoilun. Järjestelmää olisi lehden mukaan käytetty Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kannattajien seuraamiseen.
The New York Timesin saamien tietojen mukaan Nokia on toimittanut viiden vuoden ajan tekniikkaa ja ohjelmistoja, jolla SORM-järjestelmä kytketään maan suurimman verkko-operaattori MTS:n matkapuhelinverkkoon.
Venäjän turvallisuuspalvelu FSB käyttää SORMin puhelinliikenteen lisäksi tekstiviestien, sähköpostien ja verkkoliikenteen seuraamiseen.
Lehden mukaan sen haltuunsa saamat dokumentit vuosilta 2008–2017 osoittavat, että Nokia on tiennyt mahdollistavansa venäläisen vakoilujärjestelmän.
Nokia kiistää väitteet
Suomalainen verkkolaitevalmistaja Nokia kiistää jyrkästi väitteen, jonka mukaan yhtiö olisi edesauttanut Venäjän valtiota seuraamaan kansalaistensa toimintaa.
Nokia pitää artikkelia harhaanjohtavana. Yhtiön viestintäjohtaja Maria Vaismaa korostaa NYT:n jutussa esitettyä kommenttia, jonka mukaan Nokia ei valmista, asenna eikä huolla SORM-laitteita tai järjestelmiä.
Vaismaa sanoo STT:lle toimitetussa kommentissa, että laillinen telekuuntelu on perustoiminnallisuus, jonka mahdollisuus on olemassa lähes kaikissa maissa ja verkoissa.
– Nokian tuotteita sisältävät teleoperaattoreiden verkot ja niihin mahdollisesti liitetty laillinen telekuunteluominaisuus ovat operaattorin vastuulla, ja kaikki telekuunteluun liittyvät laitteet ovat kolmansien osapuolien toimittamia.
New York Times on kertonut perehtyneensä laajaan asiakirjamateriaaliin, joka kattaa vuodet 2008–2017. Lehti korostaa, että Venäjä käyttää televalvontaa opposition seuraamiseen.
Lehden mukaan Nokia ei ole kiistänyt lehden tarkastelemien asiakirjojen aitoutta. Yhtiön mukaan lehti ei ole kuitenkaan toimittanut nähtäväksi artikkelin pohjana olevia asiakirjoja, eikä se ole siksi pystynyt vahvistamaan niiden aitoutta.
– Kaikkien verkkoinfrastruktuurin toimittajien tavoin Nokian velvollisuutena on varmistaa, että myymämme verkot ovat yhteensopivia lainvalvontaviranomaisten laillisten telekuuntelulaitteiden kanssa.
SORM-järjestelmästä uutisoi Tivi-lehti vuonna 2019. Tuolloin Nokian viestintäjohtaja Katja Antila kommentoi lehdelle seuraavasti:
– Lähes jokainen operaattori ja valtio edellyttää toimintoa nimeltään lawful intercept (li), joka kuuluu Nokian valikoimaan ja operaattoreiden täytyy ne toimintalupiensa mukaisesti tarjota. Nokian passiivinen li perustuu kansainvälisiin standardeihin.
9:30