Therese Johaug harjoitusmäärä tippunut dramaattisesti – ex-huippu arvioi menestysmahdollisuudet: "Etenkin iän takia"

Therese Johaug kertoi viime viikolla odotetun päätöksen paluustaan mukaan kansainväliseen hiihtoon. Moninkertainen arvokisavoittaja on hyvässä kunnossa, mutta harjoitusmäärät eivät enää ole lähellekään samat kuin takavuosina.

Johaug ilmoitti tavoitteekseen Trondheimin MM-hiihdot ensi talvena. Hän on harjoitellut paljon jo näinä kahtena vuonna lopettamisensa jälkeen, mutta lapsen saanti ja ikä ovat muokanneet kehoa. Se ei reagoi samalla tavalla kuin ennen.

– En ole niin sanotusti täysin palautunut, mutta olen hyvällä tiellä, Therese Johaug sanoo Norjan TV2:n mukaan.

Vaikka Johaug on harjoitellut paljon, ovat harjoitusmäärät selkeästi pienemmän kuin ennen lopettamista.

– Harjoittelen 40-50 tuntia vähemmän kuukaudessa. Aikaisemmin treenasin 120 tuntia kuussa ja nyt määrä oli vain 80. Se sujuu hyvin, mutta harjoittelen vain paljon vähemmän, Johaug paljastaa.

Johaug kertoo, että testitulosten perusteella hän on lähestymässä vanhaa kuntoaan. MM-kisoihin on vielä aikaa seitsemän kuukautta.

– Minulta puuttuu kapasiteettia. Kynnysvyöhyke on hyvä, mutta kun laitan tehoa, on hapenotto hieman puutteellista. Se johtuu luultavasti siitä, että en ole harjoitellut niin kovaa, Johaug pohtii.

– Kovia treenejä ei ole ollut juuri ollenkaan koko raskauden aikana, eikä edes viime kesänä tai syksynä. Kovien harjoitusten myötä se tulee hieman takaisin.

Ex-huippuhiihtäjä Petter Northug uskoo, että Johaug tietää, miten pääsee takaisin huipulle.

– Hän on luultavasti edelleen vahva reipasvauhtisessa hiihdossa, missä hän voi edetä sellaisen kynnyksen alla, jossa ei jäykisty. Mutta kun kisoissa pitää lisätä vauhtia, siinä on haaste, etenkin iän takia, Northug analysoi.

Northug tietää itse mistä puhuu, sillä hän oli hiihtomaailman hallitseva tähti noin 30-vuotiaaksi asti, minkä jälkeen dominointi loppui.

Northug uskoo, että Johaugilla on hyvät edellytykset nousta maailman huipulle tauosta huolimatta.

– Hän tarvitsee lisää nopeutta ja iskua, sen kanssa pitää tehdä töitä. Uskon, että selviää haasteesta, mutta se tulee olemaan kovaa. Taso on korkea, Northug kommentoi.

– Luulen, että hän tarvitsee muutaman kilpailun päästäkseen kuntoon.

Johaug uskoo myös itse pääsevänsä iskuun, mutta aikoo tehdä radikaalin päätöksen, jos ei tunne kuntonsa olevan tarpeeksi kilpailukykyinen.

– Jos en ole haluamallani tasolla, en aio mennä MM-kisoihin. Annan mieluummin nuorille tytöille mahdollisuuden, Johaug kertoo.

Trondheimin MM-hiihdot kisataan ensi talvena helmi-maaliskuun vaihteessa.

Lue myös:

    Uusimmat