THL: Ikääntyneiden asema on ollut hyvin haavoittuvainen koronakriisin aikana

2:39imgVanhustenhuollon kanteluiden määrä puolittunut, mutta alaa vaivaa edelleen asenneongelma – tästä ilmiö johtuu
Julkaistu 21.01.2021 06:35

MTV UUTISET - STT

Ikääntyneiden asema on ollut hyvin haavoittuvainen koronakriisin aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

THL:n mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon eri tasoilla toimivien tulisi olla tietoisia, ettei ikääntyneiden oikeus turvalliseen elämään välttämättä toteudu.

THL korostaa, että ikääntyneiden tilannetta koskeviin huoli-ilmoituksiin tulisi suhtautua lakisääteisenä työvälineenä, jolla ikääntyneiden kokema kaltoinkohtelu voidaan tunnistaa ja jolla siihen voidaan puuttua.

Laitos vaatii, että tietoa ikääntyneiden kaltoinkohtelusta ja siihen puuttumisen keinoista tulisi lisätä. Suomesta puuttuu systemaattinen ikääntyneiden kaltoinkohtelun ja riskitekijöiden tutkimus.

Käytössä oleva tutkimus on olematonta, vanhaa ja hajanaista. Tarkkaa tietoa ikääntyneiden kaltoinkohtelun yleisyydestä ja syistä ei ole.

Ikääntyneiden kaltoinkohtelu voi olla fyysistä ja psyykkistä väkivaltaa, seksuaalista ja taloudellista hyväksikäyttöä, hoidon ja avun laiminlyömistä sekä muuta oikeuksien rajoittamista ja loukkaamista sekä ikääntyneen ihmisarvoa alentavaa kohtelua.

Palvelujen tarve ei tule aina viranomaisten tietoon

Koronan aikana ikääntyneet ovat kokeneet usein sosiaalista eristäytymistä ja köyhyyttä. He ovat kärsineet palveluiden saamisen haasteista, koronaviruspandemian aiheuttamasta ahdistuksesta sekä omaishoitajien kokemasta stressistä.

Iäkkään henkilön palvelujen tarve ei aina tule viranomaisten tietoon. THL:n mukaan huoli-ilmoituksen tarkoitus on varmistaa, että iäkäs henkilö saa tarvitsemansa huolenpidon silloinkin, kun hän ei itse osaa tai ymmärrä sitä pyytää.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus