Infektioasiantuntijoilta poikkeuksellinen ulostulo: "Haluamme osoittaa täyden tukemme THL:n työlle"

2:56img
Katso myös: Professori: On varmistettava, että 4. koronarokotuksista on työikäisille enemmän hyötyä kuin haittaa
Julkaistu 04.11.2022 15:11
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Joukko infektiosairauksien asiantuntijoita on laatinut julkilausuman, jossa he haluavat osoittaa ”täyden tukensa” Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemälle työlle koronaviruspandemian hallinnassa ja koronavirusrokotuksissa. 

Kirjelmän on allekirjoittanut 81 eri sairaanhoitohoitopiirien ja kaupunkien asiantuntijaa.

– Haluamme tuoda esiin, ettei infektioasiantuntijoiden erimielisyys koronaa koskevissa kysymyksissä ole läheskään niin mittavaa, kuin miltä asia julkisuudessa näyttää, kannanoton lähettänyt epidemiologi Sirpa Räsänen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin infektioyksiköstä kertoo sähköpostissaan.

– Todellisuudessa ehdottomasti valtaosa infektioasiantuntijoista on THL:n takana. Jotain kertonee, että kannanottoon pystyi osallistumaan näin moni kollegakunnastamme vain muutaman tunnin varoitusajalla (tänään) perjantaina. Halusimme julkistaa tuen osoituksemme nopeasti. 

IS:n haastattelemat asiantuntijat: THL:ssä hybridi-immuniteettitutkimus ja rokotussuositus sekoittuneet 

Tuorein esimerkki alalla vallitsevasta mielipiteiden kirjosta oli Ilta-Sanomien eilen torstaina julkaisema juttu, josta perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) pyysi THL:ltä selvitystä.

Ilta-Sanomien mukaan monet asiantuntijat epäilevät, että THL:ssä hybridi-immuniteettitutkimus ja rokotussuositus olisivat sekoittuneet keskenään. Lisäksi he epäilevät, että hybridi-immuniteettitutkimuksen takia rokotussuosituksia ei laajenneta muun maailman tavoin.

Suomi on lehden mukaan tällä haavaa ainoa Euroopan unionin maista, joka ei rokota sote-henkilöstöä tehosteannoksin eli neljännellä rokotteella.

Jutun mukaan erityistä pohdintaa aiheuttaa se, että rokotussuosituksia antavat samat ihmiset, jotka tekevät myös hybridi-immuniteettitutkimusta.

THL:n mukaan Ilta-Sanomien väitteet ovat "salaliittoteorianomaisia" ja perättömiä.

Lue myös: THL: Ilta-Sanomien jutun väitteet ovat "salaliittoteorianomaisia" ja perättömiä

Allekirjoittajat: THL:n ammattitaito kyseenalaistettu turhaan

Infektioasiantuntijat kirjoittavat tuenilmaisussaan, että THL:n toimintaa, ammattitaitoa ja riippumattomuutta on koronapandemian aikana tuon tuostakin kyseenalaistettu. Tilanne on koronavirusrokotuksista tehtyjen linjausten myötä kärjistynyt julkisuudessa henkilökohtaisten syytösten tasolle. 

– THL on perustellut koronavirusrokotuksia koskevat ratkaisunsa selkeästi ja läpinäkyvästi. Infektiosairauksien asiantuntijoina pidämme nykyisiä rokotussuosituksia perusteltuina ja luotamme THL:n asiantuntijoiden kykyyn tutkimusnäytön jatkuvassa arvioinnissa ja niihin pohjautuvissa ratkaisuissa, viestissä todetaan.

– Pidämme tärkeänä, että rokotuspäätökset perustuvat tieteelliseen tutkimukseen sekä Suomen hyvätasoisesta tilastomateriaalista saatavaan tietoon. Tämän analysoinnissa THL:n osaaminen ja sen oma tutkimustoiminta ovat avainasemassa. 

”Rokotuspäätöksiä ei pidä tehdä julkisen keskustelun perusteella”

Kirjoittajat toteavat vielä olevansa huolissaan linjasta, jossa rokotuspäätöksiä pyritään tekemään julkisen keskustelun kautta ilman asianmukaista hyötyjen ja haittojen arviointia. 

– Toivomme työrauhaa THL:lle ja lakisääteistä infektioiden torjuntatyötä virkavastuulla tekeville ammattilaisille.

Allekirjoittajien joukossa ovat muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiolääkäri Inka Aho, Kuopion kaupungin tartuntatautivastuulääkäri Sanna Bloigu, TYKSin sairaalahygienia- ja Infektiontorjuntayksikkö infektiolääkäri Taru Finnilä ja Jyväskylän kaupungin tartuntatautivastuulääkäri Ilkka Käsmä.

Tuoreimmat aiheesta

THL