THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoo, että hengitystieinfektion saanut lapsi pitää viedä koronatestiin.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Taneli Puumalainen vastasi MTV Uutisten kysymyksiin siitä, miten lasten kanssa tulisi toimia koronatilanteessa.
Milloin päiväkotilaiset tai koululaisen pitää mennä koronatestiin?
– Jos tulee äkillinen uusi infektio, hakeudutaan testiin. Silloin ei pidä mennä kouluun eikä päiväkotiin. Tavoite, on että löydetään matalalla kynnyksellä mahdollisimman paljon tautitapauksia, Puumalainen sanoo.
Voivatko koronaoireet olla samassa perheessä lapsilla täysin erilaiset?
– Yleensä aiheuttaa yskää, kurkkukipua ja hengitysoireita. Mutta minkä tahansa viruksen kohdalla oireet voivat vaihdella.
Lue myös: THL: Suomessa todettu 37 uutta koronavirustartuntaa – tartuntamäärä lähes kaksinkertaistunut kahden viikon seurantajaksolla
Voiko päiväkoti tai koulu edellyttää koronatodistusta?
– Koulu tai päiväkoti eivät voi vaatia terveystietoja. Osallistumista opetukseen tai päiväkodin toimintaan ei voi myöskään evätä.
Kuinka monella alaikäisellä on todettu koronatartunta?
– Noin 7 000 tartunnasta on lapsilla todettu joitakin satoja tartuntoja. Suhteessa se on pieni määrä, mutta ei merkityksetön. Kannattaa muistaa, myös, että vanhemmat ovat aidosti huolissaan siitä, että lapsella on koronavirus. Testimahdollisuus on oltava sekä lapsilla että aikuisilla.
Kuinka usein lapsi on edelleen levittänyt koronaa?
– Näitä tapauksia on, että koululuokassa tauti on levinnyt lapsiin tai aikuisiin, mutta ne ovat harvinaisia.
Katso kaikki Puumalaisen vastaukset yllä olevalta videolta.