Kotimaan koronavirustartuntojen määrä on kasvanut nopealla vauhdilla viime viikkojen aikana. Tilanne on erityisen paha pääkaupunkiseudulla.
Lauantaina Helsingissä todettiin päiväkohtainen ennätys tartunnoissa, 274 tartuntaa. Vantaalla tilanne on asukaslukuun suhteutettuna sitäkin synkempi.
Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen on huolissaan, sillä lisääntyneet tartuntamäärät heijastuvat todennäköisesti tulevina viikkoina sairaalapotilaiden määrään.
– Tehohoitopotilaiden määrä on koko ajan lisääntynyt ja on todellakin pelättävissä, että näillä tartuntamäärillä viikon tai puolentoista sisällä alkaa olla sitten tehollakin varsin ahdasta. Koronapotilaita tulee samassa suhteessa lisää, kun on tullut tartuntojakin.
Lehtonen kertoo MTV Uutisille, ettei varasairaalan käyttöönotto sisälly Husin ensisijaisiin suunnitelmiin tällä hetkellä.
Sen sijaan koronapotilaat saattavat syrjäyttää tulevaisuudessa muita tehohoitoa tarvitsevia potilaita.
– Tartuntojen leviäminen tulee aiheuttamaan kärsimystä ja kuolemia. On todellakin harmillista, että Suomessa ei tätä viruksen kolmatta aaltoa pystytty estämään sillä tavalla kuin ehkä olisin itse toivonut.
Lue lisää: Brittivirus vie nyt nuorempiakin tehohoitoon Suomessa – Uudellamaalla jo 70 prosenttia tartunnoista johtuu virusvariantista: "Teholla on pian varsin ahdasta"
Rokotteen jälkeen sairaalaan
Suomessa tällä hetkellä annettavat koronarokotteet vaativat kaksi pistoskertaa. Lehtosen mukaan kotimaassa on havaittu yksittäisiä tapauksia, joissa ensimmäisen rokotteen saanut henkilö on joutunut sairaalahoitoon sairastuttuaan koronavirukseen.
– Varsinkin vanhemmassa ikäryhmässä on yksittäisiä potilaita, jotka ovat koronan takia joutuneet sairaalaan vielä rokotteen jälkeenkin. Täytyy kuitenkin muistaa, että se on johtunut siitä, että ollaan annettu tämä ensimmäinen piikki ja rokotesuoja tulee parempana vasta, kun molemmat piikit on annettu.
Suomessa on todettu myös yksittäisiä tapauksia, joissa koronan jo kertaalleen sairastanut henkilö on sairastunut tautiin uudelleen. Systemaattista analyysia tapauksista ei ole kuitenkaan tehty.
– Virukset muuntuvat kovasti, joten on mahdollista, että taudin voi sairastaa toiseenkin kertaan.
Kotimaassa on havaittu myös tapauksia, joissa koronavirukseen sairastuneet henkilöt ovat saaneet negatiivisen testituloksen. Tämä selittyy Lehtosen mukaan sillä, että tartunnan eri vaiheessa virusta erittyy enemmän.
– Se on ihan tunnettu tosiasia, että kohtalaisen paljon jää löytymättä näitä positiivisia, vaikka henkilöllä tartunta olisikin. Ehkä joka viides on väärä negatiivinen eli vain 80 prosenttia löytyy sitten, kun koronavirusinfektioon sairastuneilta näytteitä otetaan.
Lue myös: Oulun kaupunginsairaalassa koronatartuntojen rypäs – 45 tartuntaa, kolme saattohoitopotilasta kuollut
Allergiakausi voi olla uhka testaukselle
Lehtosen mukaan testausmäärät ovat pysyneet hyvällä tasolla pääkaupunkiseudulla.
– Testiin saa ajan muutaman tunnin sisällä ja tulokset tulevat noin puolen vuorokauden sisällä. Mediaaniaika koko prosessin valmistumiseen on ollut tänään noin 17 tuntia.
Kevät tuo mukanaan allergiakauden, joka voi osaltaan hämmentää suomalaisia. Lehdon mukaan testeihin on hakeuduttava matalalla kynnyksellä myös jatkossa, vaikka oireet saattavatkin muistuttaa allergiaa.
– Yleensä jos on jotain oireita, kannattaa testiin hakeutua. On aika vaikea erottaa sitä, johtuuko vuotava nenä virusinfektiosta vai allergiasta.