THL kehottaa myös suomalaisia varovaisuuteen zika-viruksen takia – uusi arvio ensi viikolla

USA:n terveysviranomaisten mukaan raskaana olevien kannatta välttää matkustamista useille alueille Latinalaisessa Amerikassa zika-viruksen takia.Lehtikuva
Julkaistu 16.01.2016 16:54
Toimittajan kuva

Pekko Ylönen

pekko.ylonen@mtv.fi

Suomessa seurataan tarkkaan Latinalaisessa Amerikassa leviävää zika-virusta ja sen mahdollisesti aiheuttamia kehityshäiriöitä.

Yhdysvallat on päättänyt kehottaa raskaana olevia naisia välttämään matkustamista niihin Latinalaisen Amerikan maihin, joissa on todettu sikiövaurioihin liitettyä zika-virusta. Listalla on 13 maata sekä Yhdysvalloille kuuluva Puerto Ricon saari.

Varsinkin keltakuumehyttysen levittämä virus aiheuttaa yleensä vain lieviä oireita. Erityisesti Brasiliassa on kuitenkin raportoitu jo tuhansista tapauksista, joissa äidin alkuraskauden aikana saama virustartunta on todennäköisesti aiheuttanut vastasyntyneessä lapsessa mikrokefalia-nimistä kehityshäiriötä.

Mikrokefalia aiheuttaa muun muassa pienipäisyyttä ja aivojen vaurioitumista.

Ei varsinainen matkustusvaroitus

THL:n mukaan kyseessä ei vielä ole varsinainen matkustusvaroitus, mutta varsinkin raskaana olevien naisten kannattaa Yhdysvaltain näkemyksen mukaan harkita vakavasti zika-alueille matkustamista.

– Yhdysvaltain terveysvirasto päätti nostaa suosituksen tasolle kaksi. Heillä on kolme tasoa, joista ylin on varoitustaso, jolloin pitää välttää kaikkea ei-tarpeellista matkustamista. Tason kaksi mukaan matkailijoiden pitää kiinnittää erityistä huomiota hyttysenpistolta suojautumiseen, ja raskaana olevia kehotetaan harkitsemaan matkan lykkäämistä alueille, joilla zikaa esiintyy, THL:n epidemiologi Jussi Sane sanoo.

– Yhdysvalloissa todettin myös, että jos on suunnitteilla tulla raskaaksi, tulee harkita matkustamista ja konsultoida terveysviranomaisia tai lääkäriä asiasta.

2:01img

THL seuraa kansainvälisiä arvioita

Suomessa tilannetta arvioidaan heti ensi viikon alussa. Hyttysvälitteisiltä viruksilta kannattaa luonnollisesti suojata itsensä mahdollisimman hyvin.

– Seuraamme tarkasti mitä Euroopan tautivirasto ja Maailman terveysjärjestö tilanteesta arvioivat. Tilanteesta yritetään saada kokonaiskuva, jonka mukaan mietimme meidän omia suosituksia. Suomessahan ulkoministeriö tekee jokaisen maan kohdalla matkustustiedotteet, että sitä THL ei varsinaisesti tee.

Yhdysvaltain päätöksen taustalla on Sanen mukaan vielä tässä vaiheessa varovaisuusperiaate. Zika-viruksen ja kehityshäiriöiden välistä yhteyttä ei ole vielä varmuudella todistettu, mutta siitä on kuitenkin monenlaista näyttöä.

– Lisätutkimuksia kuitenkin edelleen tarvitaan, ja niitä tehdäänkin koko ajan.

Leviäminen jatkuu

THL:n Sanen mukaan on selvää, että virus leviää edelleen, koska sopivaa hyttyslajia on runsaasti. Zika-virus on tunnettu jo pitkään, ja pieniä epidemioita on ollut aikaisemmin muun muassa Aasiassa ja Afrikassa.

Viruksen todennäköisesti aiheuttamat kehityshäiriöt ovat kuitenkin uusi ilmiö. Kehityshäiriöitä on raportoitu nimenomaan Brasiliassa luultavasti suuren tartuntamäärän ja maan kehittyneiden seurantajärjestelmien ansioista.

– Arvioisin, että koska Brasiliassa on zika-tartuntoja nyt hyvinkin paljon, siinä määrässä näitä ongelmia alkaa tulla esiin. Brasiliassa on myös aika kehittyneet seurantajärjestelmät sekä infektioille että synnynnäisille kehityshäiriöille. Silloin tällaisen yhteyden voi löytää, muuten se on hankalaa, Jussi Sane sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa