Ruotsi julisti apinarokon yleisvaaralliseksi taudiksi – WHO järjestää tänään hätäkokouksen viruksen leviämisestä

4:31imgKatso myös: Apinarokko leviää Euroopassa – THL kertoo, pitääkö suomalaisten olla huolissaan
Julkaistu 20.05.2022 18:07(Päivitetty 20.05.2022 19:41)
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Ruotsi on luokitellut apinarokon yleisvaaralliseksi taudiksi. Erittäin harvinainen virus leviää parhaillaan Euroopassa. Ruotsissa kerrottiin eilen maan ensimmäisestä tartunnasta.

Isorokkovirukselle sukua oleva apinarokko on levinnyt Euroopassa ja Yhdysvalloissa lyhyessä ajassa.

Ruotsissa on todettu toistaiseksi yksi varmistettu tapaus. Maan kansanterveysvirasto ja infektiolääkärit eri puolilla maata selvittävät nyt, onko tauti levinnyt Ruotsissa laajemmin.

Lue myös: Erittäin harvinainen apinarokko rantautui Ruotsiin – uuden havainnon alkuperää ei tiedetä

Hallitus on jo nyt päättänyt luokitella sen yleisvaaralliseksi sairaudeksi, kertoo Aftonbladet-lehti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tauti on yleisvaarallinen, jos sen tarttuvuus on suuri, tauti on vaarallinen ja sen leviäminen voidaan estää toimilla, jotka kohdistuvat tautiin sairastuneeseen, taudinaiheuttajalle altistuneeseen tai tällaiseksi perustellusti epäiltyyn ihmiseen.

– Luokitus antaa mahdollisuuden ryhtyä tartuntojen torjuntatoimiin, Ruotsin sosiaaliministeri Lena Hallengren kertoo Aftonbladetille.

Hallengrenin mukaan hallitus teki päätöksen maan kansanterveysviraston pyynnöstä.

– On myös tärkeää, että tieto tavoittaa heikossa asemassa olevat ryhmät ja että terveydenhoidossa ollaan valmiita käsittelemään ja jäljittämään epäillyt tapaukset. 

Lue myös: THL: Harvinainen apinarokko voi levitä myös Suomeen – Euroopassa havaittu jo kymmeniä tapauksia

WHO järjestää apinarokkokokouksen 

Britannian terveysviranomaiset ilmoittivat eilen, että maasta on löytynyt 11 uutta virustapausta. Vahvistettuja tartuntoja on  maassa nyt kaikkiaan 20.

Espanjassa ja Portugalissa on havaittu yli 40 ja Belgiassa kaksi tapausta. Uusia tapauksia havaittiin tänään Ranskassa, Hollannissa ja Saksassa. Rokkoa on havaittu myös Italiassa, Australissa, Yhdysvlloissa ja Kanadassa.

Maailman terveysjärjestö WHO järjestää vielä tänään kokouksen keskustellakseen tautiaallosta. Asiantintuntijaryhmä pohtii kokouksessa siitä, miksi tauti on nyt alkanut levitä ja mitä sen estämiseksi voidaan tehdä.

Tarttunut miesten välisessä seksissä

Apinarokko aiheuttaa yleensä kuumetta, imusolmukkeiden turvotusta, yleistä huonovointisuutta ja rakkulaista ihottumaa.

Euroopassa rekisteröidyissä tapauksissa on raportoitu iho-ongelmista sukuelinten ja peräaukon ympärillä ja nivusissa. 

Potilaat, jotka ovat nyt sairastuneet, ovat yleensä saaneet tartunnan miesten välisessä seksissä.

Rokote kehotteillä?

Tekniikan Maailman mukaan apinarokon levitessä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa ainakin yksi valtio on päättänyt varautua laajempaan epidemiaan.

Lääkeyhtiö Bavarian Nordic kertoi eilen solmineensa tilaussopimuksen isorokkorokotteesta nimeämättömän Euroopan valtion kanssa.

Tautia ei vielä havaittu Suomessa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautilääkäri Leif Lakoma kertoi MTV Uutiset Liven haastattelussa eilen, että apinarokko voi levitä myös Suomeen, mutta siitä ei tarvitse olla huolossaan.

– Ei se epätodennäköistä ole, mutta en näkisi tässä laajemmin vaaraa edes matkailulle Euroopassa. Tauti on kuitenkin hyvin lievä ja tarttuu hyvin huonosti. Lisäksi lähes kaikki tartunnoista ovat tulleet nyt seksin välityksellä.

– Mutta toki jos oireita tulee, kannattaa hoitoon hakeutua ja itsensä testauttaa. Sinänsä oireet ovat senkaltaisia, että ihmiset herkästi hoitoon hakeutuvat. Tämäntyylinen tauti tulee yleensä ilmi, jos joku siihen sairastuu. 

Apinarokkoa löydettiin ensi kerran apinoista vuonna 1958. Nykyisin taudin pääasiallisina levittäjinä pidetään jyrsijöitä.

Otsikkoa korjattu 20.5.2022 kello 18.17. Kyse on apinarokosta ei -rutosta.

Tuoreimmat aiheesta

Sairaudet ja taudit