Yhdysvaltain Teksasissa on todettu seksin välityksellä tarttunut zikavirustapaus. Viruksen on aiemminkin epäilty tarttuneen seksin välityksellä, mutta nyt Dallasin viranomaiset pitävät lähes varmana, että näin on käynyt.
Virus oli tarttunut ihmisestä toiseen, kun tartunnan saanut henkilö oli harrastanut seksiä zika-alueella matkustaneen kanssa.
Yhdysvalloissa tietoa pidettiin merkittävänä.
– Tämä muuttaa pelin, sillä puhumme nyt seksin välityksellä tarttuvasta viruksesta. Se on huolestuttavaa, sillä 80 prosentilla tartunnan saaneista ei ole mitään oireita, Dallasin terveyspalveluiden johtaja Zachary Thompson sanoi.
THL rauhoittelee tilannetta
Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kuitenkin rauhoittelee tilannetta. Kyse on toistaiseksi yksittäistapauksista, ja virus leviää edelleen pääasiassa keltakuumehyttysen välityksellä.
– Todennäköistä on, että tämä on merkitykseltään aika pieni asia, mutta toki tilannetta nyt seurataan tarkemmin kuin aikaisemmin. On ihan selvä, että zika leviää pääasiassa hyttysten välityksellä, THL:n infektiotautien osaston johtaja Mika Salminen sanoo.
Sikiövaurioihin varsinkin Brasiliassa liitetty virus on levinnyt viime aikoina räjähdysmäisesti erityisesti Latinalaisen Amerikan maissa. Brasiliassa on syntynyt arviolta 4 000 pienipäistä vauvaa, minkä on arveltu johtuvan äidin raskausaikana saamasta zikavirustartunnasta.
Maailman terveysjärjestön mukaan yhteensä 3–4 miljoonaa ihmistä voi sairastua tänä vuonna virukseen Etelä- ja Väli-Amerikassa.
Zika varjostaa Rion olympialaisia
Brasilia on kehottanut raskaana olevia välttämään Rion olympialaisin matkustamista, joissain maissa viranomaiset ovat kehottaneet naisia lykkäämään lapsen hankintaa kokonaan.
Zikavirusta on tavattu myös esimerkiksi suomalaisten suosikkikohteessa Thaimaassa, mutta siellä ei ole raportoitu vaikutuksia sikiön kehitykseen.
– Tälläkin hetkellä ainoa suositus, joka on annettu ja josta pidetään kiinni on se, että jos on raskaana, kannattaa miettiä, onko ihan välttämätöntä matkustaa näihin tropiikin maihin, Salminen sanoo.
Zikavirukseen ei toistaiseksi ole rokotetta, mutta sellaisen kehitystyö on alkanut. Työ on kuitenkin kova, ennen kuin valmis rokote saadaan markkinoille.
– Keskimäärin rokotuksen kehittämiseen menee 10 vuotta, että ihan huomisen ratkaisua tästä on turha odottaa, Mika Salminen toteaa.
Maailman terveysjärjestö julisti maanantaina kansainvälisen hätätilan zikaviruksen takia.