THL:ltä hyviä uutisia nyt jylläävästä influenssakaudesta – päinvastainen tilanne viime talveen verrattuna

Kausi-influenssa kaataa jälleen suomalaisia.Lehtikuva
Julkaistu 15.01.2018 18:48
Toimittajan kuva

Rita Strömmer

rita.strommer@mtv.fi

THL:n mukaan influenssa leviää tällä hetkellä maltillisemmin kuin viime vuoden influenssa. Suomessa kiertää nyt useita eri virustyyppejä, joten rokotteenkin teho on nyt aiempaa arviota kattavampi.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo, että Suomessa tavataan tällä hetkellä molempien, sekä A-virustyyppien että B-virustyyppien levittämää influenssaa.

Tuoreinta tietoa influenssasta THL:n sivuilta.

Vaikka viruksia risteilee monia ja sairastuneiden määrät ovat vielä nousussa, epidemia on selvästi viime vuotta lievempi. Selitys löytyy virustyypistä.

– Viime vuonna oli enemmän ikäihmisiä koettelevaa A-tyypin kuin B-tyypin influenssaa. Nyt on päinvastoin, B-virus on edelleen valtaviruksena, sanoo Nohynek.

Kuolintilastot epäluotettavia

Viikonvaiheessa kuohutti uutinen, jonka mukaan yksi lapsi on kuollut käynnissä olevan influenssaepidemian aikana. THL ei voi vahvistaa, että juuri influenssa olisi aiheuttanut kuoleman.

Nohynekin mukaan lasten influenssakuolemat ovat joka tapauksessa erittäin harvinaisia, sillä lasten influenssakuolleisuus on vuositasolla arviolta nollasta kahteen.

Lisäksi Nohynek pitää influenssakuolemista kertovia tilastoja jokseenkin epäluotettavina.

– Influenssa saattaa olla kuolintapauksessa myötävaikuttava tekijä, mutta useinkaan sitä ei merkitä varsinaiseksi syyksi tai se voi jäädä kokonaan merkitsemättä. Yleisesti voi sanoa, että ehkä vuosittain 200-1000 kuolemaa liittyy suoraan influenssaan.

Influenssan uhri on useimmiten iäkäs henkilö.

Influenssa piikki

Influenssarokote tehoaa nyt aiempaa arviota paremmin.

Älä levitä virusta

Nohynek antaa myös helpot ohjeet sille, miten itse kukin voi välttää tartuttamasta toisia ja jatkamasta epidemiaa. Virus tarttuu pisaratartuntana hengitysilmasta ja erilaisilta pinnoilta kosketustartuntana.

– Jos aivastaa käteen ja tarttuu kädellä ovenkahvaan, virusta siirtyy myös siihen, valaisee Nohynek.

Kausi-influenssaan tepsivät ”isoäidin” ohjeet. Lepoa, riittävästi nestettä ja kuumelääkettä helpottamaan oloa. Nohynekin mukaan yksi neuvo on syytä muistaa erityisen tarkasti.

– Ei sairaana töihin, eikä päiväkotiin tai kouluun.

Influenssa tuttu juttu hiihtolomilla

Kausi-influenssa on yleensä vireimmillään helmikuun hiihtolomaviikoilla. Suomessa influenssaepidemia käynnistyy tavallisesti vuodenvaihteessa ja kestää kolmisen kuukautta.

Sen sijaan pandemioita ei ole nähty sitten vuoden 2009 sikainfluenssan A(H1N1). Pandemian aiheuttaa erityisen aggressiivinen A-virustyyppi, jolle ei ole aiempaa suojaa ja joka leviää ja tartuttaa nopeasti ihmisiä ympäri maailmaa.

Pandemian aikana influenssaan myös yleensä kuolee enemmän ihmisiä kuin tavanomaiseen kausi-influenssaan. Samalla uusi virustyyppi syrjäyttää aiemman.

– Sikainfluenssaviruksen jälkeläisviruskin edelleen kiertää, mutta nyt vastustuskykyä on jo olemassa, Nohynek toteaa. 

influenssa brasilia

H1N1 aiheutti maailmanlaajuisen pandemian vuonna 2009. 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa