Influenssakausi jyllää nyt voimalla – THL vastaa, onko tämän vuoden rokotteesta apua

Influenssakausi näyttäisi käynnistyneen tänä vuonna varhain. Kysyimme asiantuntijoilta, onko tämän talven kausirokote tarpeeksi tehokas valtavirusta vastaan.

Jokavuotinen influenssaepidemia on käynnistynyt tänä vuonna varhain. Hyvästä influenssarokotekattavuudesta huolimatta tauti jyllää nyt väestössä ja on mahdollista, että tästä vuodesta tulee influenssaepidemian suhteen haastava.

– Influenssakausi on ihan kunnolla käynnistynyt, toteaa THL:n infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön johtava asiantuntija Mia Kontio.

THL:n tartuntatautirekisteriin raportoidut influenssalöydösmäärät ovat lisääntyneet jyrkästi. Enemmistö on ollut influenssa A -löydöksiä. Influenssatartuntoja on ilmoitettu kaikista sairaanhoitopiireistä ja kaiken ikäisiltä.

– Epidemian käynnistyminen juuri ennen joulua on ollut nopeaa. Viime viikollakin tartuntatautirekisteriin ilmoitettuja tapausmääriä on reilusti verrattuna tilanteeseen, mikä oli pandemian aikana, THL:n johtava asiantuntija Niina Ikonen kertoo tämänhetkisestä tilanteesta.

Influenssaepidemiakaudet vaihtelevat ajoitukseltaan, kestoltaan ja voimakkuudeltaan vuosittain. Lukumäärällisesti influenssaepidemia liikkuu nyt normaalivuosien huippuviikkojen luvuissa.

Yleensä influenssaepidemian tautipiikki ajoittuu tammi-helmikuun vaihteeseen. On kuitenkin mahdollista, että influenssan tautipiikki saavutetaan tänä talvena aiemmin. Tartuntaluvut saattavat myös joulun jälkeen tasoittua tai jatkaa nousua.

– Uskoisin, että se on vielä noususuhdanteinen, mutta sitä ei voi vielä ennustaa, Ikonen toteaa.

Ikonen kertoo, että viime viikolla tartuntatautirekisteriin on raportoitu jo melkein 1700 tapausta. Se on kuitenkin vain pieni osa todellisuudesta. Moni sairastaa influenssan joko tietämättään tai niin, ettei taudinaiheuttajaa ikinä määritetä eikä kirjata tartuntatautirekisteriin.

Pureeko kausirokote?

THL kertoo, että influenssarokotteen tarkoitus on suojata influenssalta ja sen jälkitaudeilta. Nyt kun influenssa leviää väestössä, herää kysymys, onko tämän vuoden influenssarokote ollut tarpeeksi tehokas vastus leviävää virusmuotoa vastaan.

– Itseasiassa ei ole mitään viitteitä, etteikö se olisi sopiva. Joitain pieniä epäsopivuuksia on aina, mutta tällä hetkellä ei ole mitään viitteitä, että nyt kiertävät influenssakannat eivät vastaisi sitä, mitä vastaan rokote on, Kontio painottaa.

Ikonen katsoo, että tällä hetkellä influenssarokote antaa suhteellisen hyvän suojan tautia vastaan ja ainakin suojan vakavammilta taudinmuodoilta.

Koronarokote tarjoaa suojaa lähinnä taudin vaikeampia muotoja vastaan, mutta ei estä välttämättä itse tartuntaa. Influenssarokotteen toimivuus influenssatartuntaa vastaan on Kontion mukaan tehokkaampi.

– Kyllä influenssarokotteet estävät paremmin tartuntaa kuin itse koronarokotteet. Teho on huomattavasti parempi varsinkin terveillä aikuisilla ja lapsillakin. Tietysti vähän vanhemmilla ihmisillä sen teho voi jäädä vähän lyhytaikaisemmaksi niin kuin koronarokotteessakin, Kontio kertoo.

Ikosen mukaan tämän hetken tietojen valossa talven influenssarokotevirus vastaa hyvin tämänhetkistä vallitsevaa valtavirusta.

– Koskaanhan rokotevirus ei ole ihan täysin identtinen, Ikonen toteaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Ikonen kertoo, että influenssarokotteen rokotevirusten valinta on siinä mielessä haastavaa, että pohjoisen pallonpuoliskon rokotevirukset, eli ne mitä Suomessa syksyllä käyttöön otettavassa kausirokotteessa on, valitsee ja suosittelee WHO:n asiantuntijaryhmä jo helmikuussa.

– Se johtuu siitä, että rokotteen valmistusprosessiin ja tutkimuksiin menee aikaa, Ikonen selventää.

Kun seuraavan talven influenssarokotetta vielä valmistetaan, ehtivät influenssavirukset kiertää maailmalla koko kevään, kesän ja alkusyksyn. On siis mahdollista, että virus on ehtinyt muuntua siihen mennessä, kun seuraavan kauden influenssarokotteet otetaan käyttöön. Sen lisäksi kauden valtavirukset voivat vaihdella maittain.

– Parhaimmillaan rokotteen antama suoja on 80 prosenttia, mutta on meillä ollut kausia, jolloin suojan kanssa jäädään prosentuaalisesti paljon alhaisemmille tasoille, Ikonen kertoo.

Influenssarokote koostuu neljästä eri virustyypistä, kahdesta A-alaluokan virustyypistä ja kahdesta B-kehityslinjan virustyypistä. Rokotecocktailissa on mukana aina kaikkia neljää virustyyppiä, joista jokainen voi kiertää influenssakauden aikana.

– Influenssarokotteesta muodostuu aina neljää virustyyppiä vastaan suoja, Ikonen muistuttaa.

Suomen tämänhetkinen rokotetilanne

Jos influenssarokotusta ei ole vielä ehtinyt hakea, kannattaa se Kontion mukaan pikimmiten hankkia.

– Vielä ehtii, mutta nyt alkaa jo olla kiire sen asian kanssa, hän toteaa.

– Rokote on ihan yksi parhaista ennaltaehkäisevistä keinosta influenssatautien suhteen, Ikonen muistuttaa.

Kontio kiittelee yli 65-vuotiaita, jotka ovat hänen mukaansa käyneet aktiivisesti ottamassa kausirokotteen. Määrä on tosin hivenen huonompi, kuin viime vuonna.

– Rokotekattavuus on heidän osaltaan yli 55 prosenttia, Kontio kertoo.

THL on hankkinut kansallista rokotusohjelmaa varten 1,85 miljoonaa annosta rokotetta kaikille ikäryhmille ja 116 000 nenäsumuterokotetta 2–6-vuotiaille.

– Lasten osalta tilanne on paljon huonompi kuin aikaisempina vuosina, Kontio kertoo.

Hänen mukaansa tällä hetkellä suositellaan, että lapselle annetaan influenssarokote 7-vuotiaaksi asti.

Onko influenssan kotitesteistä hyötyä?

Nykyisin kuluttajille on tarjolla influenssan kotitestejä, jotka ovat toimintaperiaatteiltaan hyvinkin samantapaisia koronaviruksen kotitestien kanssa. Ikosella ei ole vielä antaa selventävää mielipidettä influenssan kotitestien toimivuudesta.

– En osaa sanoa, ovatko ne luotettavia. Meillä ei ole kokemusta vielä, koska ne ovat olleet niin lyhyen aikaa markkinoilla, hän toteaa.

Hän uskoo influenssan kotitestien tulosten vertautuvan hyvin samaan tapaan kuin koronan kotitestien testitulokset.

– Tärkeintä on tehdä testi silloin, kun niitä oireita on ja noudattaa valmistajan antamia ohjeita, Ikonen toteaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Kotitesteillä voi testata itseään siinä kohtaa, kun on influenssalle tyypillisiä oireita. Influenssa alkaa tyypillisesti korkealla kuumeella. Lisäksi voi ilmetä lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Myös kurkkukipu, kuiva yskä, nuha ja nenän tukkoisuus ovat mahdollisia oireita.

– On hyvä aina muistaa, että niin influenssan kuin koronankin suhteen virusta erittyy eniten aina oireiden ilmaantuessa. Siksi on suositeltavaa, että testi tehdään jo taudin alkuvaiheessa, jolloin virusta erittyy kaikista eniten. Taudin loppuvaiheessa virusta ei ehkä enää limakalvoilta löydy, eikä kotitesti sitä enää tunnista, Ikonen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat