Yhä enemmän mielenterveysoireista kärsiviä lapsia ohjautuu erikoissairaanhoitoon, kun he eivät saa riittäviä palveluja perusterveydenhuollosta. Tilanne käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Kelan raportista.
Raportin mukaan erikoissairaanhoitoon mielenterveysoireiden vuoksi ohjautuvien 5–12-vuotiaiden lasten määrä lisääntyi 22 prosenttia vuodesta 2011 vuoteen 2015.
Päädiagnoosina lapsilla oli useimmiten aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö, käytöshäiriö, ahdistuneisuus- ja muut tunnehäiriöt, masennus ja sosiaalisen vuorovaikutuksen häiriöt sekä autismikirjon häiriöt. Poikia ohjautui erikoissairaanhoitoon yli kaksi kertaa tyttöjä enemmän.
– Meillä ei ole mitään näyttöä, että lasten mielenterveysoireet olisivat lisääntyneet Suomessa, vaikka asiasta puuttuukin kattava tuore tieto, ylilääkäri Päivi Santalahti sanoo THL:n tiedotteessa.
– Terveydenhuollon oma toiminta on luontevin selitys, miksi erikoissairaanhoitoon ohjautuminen on lisääntynyt, Santalahti jatkaa.
Raportti perustuu terveydenhuollon hoitoilmoitusrekisteritietoihin sekä sairaanhoitopiirien ylilääkärien ja eri puolelta Suomea poimittujen erikokoisten kuntien terveyskeskuslääkärien sekä perheneuvoloiden ja lastensuojeluyksikköjen johtajien haastatteluihin.
Erikoissairaanhoitoon ohjautumisessa oli raportin mukaan merkittäviä alueellisia eroja.
THL:n mukaan peruspalveluissa tulisi olla nykyistä paremmat mahdollisuudet hoitaa lasten lieviä ja keskivaikeita mielenterveyshäiriöitä. Lasten, joilla on erityinen riski mielenterveyshäiriölle, kuten oppimishäiriö, tulisi THL:n mukaan saada yhdenvertaisesti vaikuttavaa tukea asuinpaikasta riippumatta.