Liki joka viides neurokehityksellisestä häiriöstä kärsivä lapsi päätyy sijoitukseen kodin ulkopuolelle

Suomalaistutkimuksen mukaan neurokehitykselliset häiriöt ovat yleisiä kodin ulkopuolelle sijoitetuilla lapsilla.

Oulun yliopiston tutkimuksesta selviää, että lähes joka viides neurokehityksellisestä häiriöstä kärsivä lapsi päätyy kodin ulkopuolelle sijoitukseen alle 18-vuotiaina. Tutkimuksen mukaan kodin ulkopuolelle sijoitetuissa lapsissa yliedustettuina ovat ADHD-diagnoosin saaneet.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen neurokehityksellisestä häiriöstä kärsivien lasten joukossa oli tavallista, että heillä oli myös muita psykiatrisia diagnooseja kuten masennus-, käytös-, ahdistuneisuus- tai päihdehäiriö.

Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin neurokehityksellisen häiriön diagnoosin saaneiden lasten perhetilanteisiin liittyvä tekijöitä sekä niiden yhteyttä sijoituksiin. Lasten perheiden toimeentulotukiasiakkuus oli keskeisesti sijoituksiin kytköksissä oleva tekijä. Myös sijoitettujen lasten vanhemmilla oli muita useammin psykiatrisia häiriöitä.

– ADHD:n ja muiden neurokehityksellisten häiriöiden diagnosoinnissa ja hoidossa olisi kiinnitettävä erityistä huomiota koko perheen tilanteeseen ja haasteisiin, kuten vanhempien mielenterveysongelmiin ja perheen köyhyyteen. Perheiden tilanne tulisi tarkistaa säännöllisesti lasten terveydenhuoltopalveluissa, ja tarvittavat koko perhettä tukevat palvelut tulisi järjestää lapsen terveydenhoidon lisäksi, väitöskirjatutkija, ylilääkäri Sanni Penttilä sanoo Oulun yliopiston tiedotteessa.

Tutkimus julkaistiin tämän kuun alkupuolella European Child & Adolescent Psychiatry -lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat